Kosovo obilježava Dan nezavisnosti: Odana počast u Memorijalnom centru “Adem Jashari” u Prekazu

U sklopu brojnih manifestacija povodom Dana nezavisnosti visoki dužnosnici Kosova, kao i brojni građani, danas obilaze grobove poginulih boraca, a najposjećeniji je Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu, kod Skenderaja.

Na Kosovu se danas obilježava 17. veljača, Dan neovisnosti Kosova.

Na taj dan prije devet godina Skupština Kosova proglasila je neovisnost.

Među prvima u Prekazu je jutros boravio kosovski premijer Isa Mustafa s ministrima Avdullahom Hotijem, Feratom Shalom i zamjenikom ministra Bajramom Gecajem. Oni su se poklonili ispred groba zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jasharija i grobova njegove obitelji.

Mustafa je tom prilikom izjavio da je ovo veliki dan za sve one koji su dali svoje živote za slobodu i za državu Kosovo.

“Mi ćemo uvijek imati u vidu borce za slobodu, koji su dali svoje živote za državu Kosovo koju sada gradimo i da u budućnosti bude s vrijednostima koje su oni njegovali i koje će njegovati i nove generacije”, kazao je Mustafa.

Adema Jasharija i više od 50 članova njegove obitelji ubile su srpske snage sigurnosti u ožujku 1998. godine u njegovoj kući u Prekazu.

Počast Jashariju i njegovoj obitelji odali su i ministar Sigurnosnih snaga Kosova Haki Demolli s visokim časnicimaa SSK-a, kao i predsjednik općine Skenderaj Ramiz Lladrovci.

Skupština Kosova je 17. veljače 2008. godine na svečanoj sjednici usvojila Deklaraciju o neovisnosti. Devet godina od proglašenja neovisnosti, Kosovo je država koju je priznalo 113 zemalja od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, među kojima su SAD, 23 zemlje članice Europske unije, kao i zemlje regije, osim Srbije i Bosne i Hercegovine. Kosovo je učlanjeno u mnoge međunarodne organizacije i institucije.

Facebook Komentari