Predsjednica putuje na konferenciju na kojoj će biti i Merkel, potpredsjednik SAD-a, glavni tajnici UN-a i NATO-a

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će sutra na 53. Munchenskoj sigurnosnoj konferenciji. Održat će niz bilateralnih sastanaka. U izaslanstvu će biti i potpredsjednik Vlade te ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. Predsjednica je istaknula važnost konferencije s obzirom da će na njoj prvi put sudjelovati nova američke administracija.

Kazala je kako je “konferencija u Muenchenu svake godine značajna, jer postavlja sigurnosnu agendu za tekuću godinu. Ove je godine još i više značajna jer dolaze predstavnici nove američke administracije. Svi očekujemo da ćemo čuti kakav se odnos SAD-a i Europe planira u sigurnosnoj politici. Ja vjerujem u kontinuirano transatlantsko partnerstvo”.

Isto tako, dodala je kako očekuje da će se čuti i “lagano kritičke note” u odnosu na europske države, pogotovo prema onima koje ne zadovoljavaju onih 2 posto BDP-a za obrambeni proračun, a ne samo to, nego i ulaganja u razvoj i tehnologiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, američki potpredsjednik Mike Pence i ministar obrane James Mattis, glavni tajnik UN-a Antonio Guteres i NATO-a Jens Stoltenberg predvode listu više od 30 šefova država i vlada, osamdesetak ministara vanjskih poslova i obrane koji će se za vikend okupiti u hotelu Bayerischer Hof u središtu bavarske prijestolnice.

Facebook Komentari