Kazalište u Saboru: Umjesto o vršnjačkom nasilju, o Tesli, Merčepu, Đikiću, Titu- počelo svađom Jovanovića i Culeja

Sabor danas nastavlja raspravom o prijedlogu da se zadnja srijeda u mjesecu veljači proglasi Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Istraživanje u Hrvatskoj provedeno na 23.000 učenika pokazalo je da je 33 posto djece tijekom određenog razdoblja bilo izloženo fizičkom, emocionalnom ili verbalnom nasilju, a 11 posto čestom i opetovanom.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja predložio je saborski Odbor za obitelj, mlade i sport.

“Pogledajte poslovnik i to članak 238 koji kaže da zastupnik treba govoriti o temi rasprave jer je u suprotnom podložan sankcijama. Ja sam sada dopustio odvlačenje od teme. Bilo je rečeno da je ovo zabavnije od kazalište. Ne, ovo je žalosno. Mi smo umjesto o vršnjačkom nasilju govorili o spomeniku Tesli, Merčepu, Đikiću, Titu i robotima….”, kazao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner

“Naravno da je skup bio politički, kada je i napad bio politički”, rekao je Stazić.

“Odmah nakon napada suzavcem na klub, organizira se prosvjed koji je politički i na kojem se osuđuje sve one koji ne pripadaju lijevoj političkoj opciji. I suptilni govor mržnje je isto govor mržnje. Od suzavca je opasniji populizam”, kazala je Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ)

“Kad mi vi kažete da govorim bedastoće, to mi je kompliment. Nisam ja osudio Merčepa, nego sudovi”, odgovorio mu je Stazić.

“Vi ste najveći miner ovoga Sabora. Minirate raspravu o budućnosti. Kako vas nije sramota više govorite toliko bedastoća u Saboru “, kazao je Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku)

“Vratili bismo spomenik da smo mogli, ali odluku o tome donosi lokalna vlast. Vrijeđate Jovanovića koji je bio branitelj kojeg kad se vratio iz rata nisu htjeli zaposliti zbog nacionalnosti. Moj brat je bio vojnik. Ja sam bio u neborbenom sektoru. Bio je i Hebrang u neborbenom sektoru, a njega ne spominjete. Vi se ponosite Merčepom. Možda zbog njega nema spomenika Tesli u Gospiću”, kazao je Stazić.

“Govoriti o Nikoli Tesli, a ne učiniti ništa da se njegov spomenik podigne to je na razini glumca kakav i jeste. Kad ste ostavili Hrvatsku na milost srspkoj agreciji, izdali ste Nikolu Teslu. Ja sam s Merčepom uspio obraniti Gospić. Ja sam i Hrvat i Zagorac i bravar. Jedan takav vam je idol. idite u to svoje vrijeme prošlosti i vratiti se. Kome ne paše ovo vrijeme neka ide”, kazao je Culej.

“Ja nisam za bratstvo i jedinstvo”, kazao je Zekanović (Hrast)

“Vama zdravstveni odgoj ne odgovara, Vi niste za to da bijelci i obojeni, Hrvati i Srbi, homoseksualci i heteroseksualci budu ravnopravni”, kazao je Stazić.

“Krenite malo o partizanima i ustašama, to je vaša omiljena tema. Spomenuli ste Teslu i LGBT zajednicu iako je tema vršnjačko nasilje”, kazao je Zekanović Staziću.

“Crkve su obnovljene, a Teslin spomenik nije. 127 delegacija je došlo na Titov sprovod. Zar bi svi oni došli na pogreb zločincu. Došli su mu se pokloniti. Ni Nelson Mandela nije skupio više delegacija. To što vi mrzite Tita jer je antifašist, to je vaša stvar”, kazao je Stazić.

“Mister Stazić, vi ste nasljednici jedne stranke koja je uvela kulturu varanja, izvršila kulturocid. Govorite o Nikoli Tesli, što ne govorite o razrušenim crkvama. Zašto se ne govori o perverznom političkom plemstvu koje vrši intelektualni teror. Zašto ne govorite o tome da štitite jednog od najvećg zločinca u povijesti i komunističku partiju”, kazao je Željko Glasnović (NL)

“Ja ništa ne glumim. Sumnjam da vi možete prosuđivati moj rad jer sumnjam da ste gledali ijednu moju predstavu, a i kazališnu predstavu uopće. ne možemo govoriti o borbi protiv nasilja bez ideologije ako je ona uzrok nasilja”, kazao je Stazić.

Ivan Ćelić (HDZ) kazao je kao Stazić u Saboru glumi kazališnog umjetnika

Nenad Stazić (SDP) kazao je kako je nedopustivo da jedan zastupnik drugome govori da se vrati tamo odakle je došao.

Zapitao se i što se to nalazi u glavama nasilnika koji su pretukli mladog Iračanina u Karlovcu.

“Culej sramoti ovaj Sabor”, kazao je Jovanović na što mu je Culej doviknuo iz klupe: “Idi tamo odakle si i došao”

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić kazao je kako poslovnik nije prekršen.

“To je stil gospodina Jovanovića, kao što i vi imate svoj stil”, kazao je

Hrvoje Zekanović (Hrast) kazao je kako je Jovanović prekršio poslovnik jer je omolovažavao zastupnike

“Vi ste loš primjer. Djeca će u školi naučiti da se ovako ne može ponašati”,kazao je Jovanović citirajući članak o Culejevom sinu i njegovim objavama na društvenim mrežama.

Peticija učitelja povodom vršnjačkog nasilja poziva da se djeca koja rade nemir na satu udalje s nastava. Sada se pozivate na zdravstveni odgoj. Hoće li on to uvtrditi?”, pitao je Stevo Culej (HDZ)

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) kazala je da se o vršnjačkom nasilju raspravlja samo prigodno.

“Tko su najčešće žrtve zlostavljanja? Bila sam zgrožena kada sam pročitala da su djeca koja trpe nasilje mirna, ljubazna, darovita i dolaze iz siromašnih sredina ili su pripadnici nacionalnih manjina”, kazala je Petrijevčanin Vuksanović.

“Nikakvo nasilje nad djecom nije opravdano, a svako nasilje nad djecom može se spriječiti. Sve češće se susrećemo s nasiljem među vršnjacima zbog čega nerijetko imaju posljedice i u odrasloj dobi. Ništa manje posljedice ne trpi ni dijete koje se nasilno ponaša i koje je naučilo da je nasilje način da izrazi svoju ljutnju. Ta djeca ne mogu pomoći sama sebi pa stručnjaci i mediji moraju postati još osjetljiviiji na taj problem. Nasilje se javlja sve češće, a načina zlostavljanja je sve više zbog razvoja tehnologije”, rekao je Željko Jovanović (SDP) osvrnuvši se na slučaj brutalnog zlostavljanja u Sloveniji.

Facebook Komentari