Predsjednik zajednice županija Pauk objasnio zašto HDZ još nema kandidata za izbore u Zagrebu

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibenski župan, bio je gost u programu N1 televizije.

Puno se toga pomaknulo u funkcioniranju jedinica lokalne samouprave. Jedan projekt je u tijeku, otvoreni proračun. Objasnite nam o čemu se radi.

Županije, gledajući istraživanja nekih institucija, inače spadaju među transparentnije jedinice i nastojali smo svoj rejting podići projektom otvorenog proračuna. Riječ je o programu koji omogućuje da se svi proračuni svih županija vide i obrađuju na unificiran način. To je dosad nezabilježeno u nacionalnoj razini. Cilj je predočiti taj proračun građanima, on inače zna biti kompliciran, pun izjava, a ovdje je cilj približiti ga građanima, ali i omogućiti onima koji se bave istraživanjima, da ga prouče. Jako smo zadovoljni s tom aplikacijom i čekamo dvije županije, Vukovarsko-srijemsku i Grad Zagreb i onda ćemo svi biti na tako univerzalan način dostupni.

Zanimljivo da se čeka baš na Grad Zagreb…

Nije, nego je proračun Grada Zagreba najkompliciraniji i najveći, a ovaj će projekt omogućiti jedan iskorak u transparentnosti temeljnog dokumenta.

Županije i gradove često se proziva za netransparentnost, rastrošnost, prate se kupovine skupih automobila za župane. Hoće li se to ovim projektom riješiti?

Mislim da smo prošli svoju priču, javnost čini svoje i kad se to pojavi, bude putokaz kako ne treba raditi. Svi skupa uvodimo red u ovoj državi.

Kako funkcionira Hrvatska zajednica županija? Puno je različitih političkih opcija, uspijevate li se dogovoriti?

Moram reći da funkcioniramo fantastično, to je relativno laka organizacija, ima nas 20 plus 1, na svakom je sastanku moguće da budemo svi. Ne samo da se mi sastajemo i pričamo o svim temama i djelatnostima, nego organiziramo i rad van tih političkih priča, preko radnih skupina, kojih imamo dvanaestak. Sastavljene su od pročelnika i stručnih službi i obrađuju teme koje im mi zadamo i to funkcionira fantastično. To nam je podloga za razgovore s ministrima i Vladom.

Prije vas, na čelu Hrvatske zajednice županija, bio je Tomislav Tolušić, koji je stremio decentralizaciji.

On je naš kolega s iskustvom župana, susreće se s tim problemima, prenio ih je u Vladu, zna kako rješavati pitanja. U Zagrebu smo imali panel na temu županija kao regionalnih centara razvoja. To su nam krucijalni ljudi, županijska organizacija doista treba biti regionalni centar razvoja.

Protivili ste se uvođenju regija.

Uspjeli smo obraniti županije kao centre, temeljne nositelje razvoja i u cijeloj raspravi nitko nije dao kvalitetan primjer kako bi to neke druge jedinice funkcionirale bolje, brže, kvalitetnije, racionalnije, transparentnije nego županije.

Očekuju nas lokalni izbori. Vi ste član HDZ-a i ponovno kandidat za župana…

Ja sam treći put u ovoj formi izbora u direktnim izborima. Stranka je procijenila da to mogu biti ja, meni je zadovoljstvo ponovno istaknuti svoju kandidaturu i vjerujem da može rezultirati pobjedom i osobnom i stranke.

HDZ ima dosta problema oko lokanih izbora, pojedine organizacije žele jedne kandidate, a priča se da predsjednik stranke, Andrej Plenković, želi neke druge.

Ne bih rekao da Andrej Plenković ili centralni dio želi nešto drugo. Oni otvaraju slobodu izbora. Prevladali smo takve načine da se iz centra dirigira tko bi trebao biti načelnik.

Bilo je dosta polemike oko toga da neki odbori nisu prihvaćali kandidate koji su se nametali kao odabir. Hoće li Božidar Kalmeta biti kandidat za gradonačelnika Zadra?

Ako lokalni HDZ u Zadru procijeni da im je Kalmeta najveća sigurnost, apsolutno da će ga istaknuti kao kandidata. Ako nađu nekoga drugoga, za kojega misle da je bolji i sigurniji izbor, istaknut će takvoga. Sumnjam da će itko intervenirati u njihov izbor.

Imate li informacija što je s Gradom Zagrebom? Zašto se toliko čeka na kandidata HDZ-a?

Zagreb je četvrtina naše populacije i potrebna je dužna pažnja odabiru čovjeka koji će se suprotstaviti Bandiću i definitivno je potreban kvalitetan kadar, novo lice koje bi uspjelo dobiti izbore u Zagrebu. Iz tog je razloga Zagreb možda centralna tema koja se vrti, koga naći, što učiniti.

Priča se i da HDZ neće imati problema na izborima, obzirom na stanje u SDP-u. S druge strane, priča se i o svojevrsnom trgovanju glasovima, na način da se opoziciju uvjeri da glasa za neki prijedlog, tako što im se obeća nešto drugo.

Pobjeda nikad nije išla glatko, pogotovo ne na lokalnim izborima. Nemamo ucjena. Mi imamo suradnju s dijelom opozicije koja u pravilu glasa za ono što ja kao predlagač predlažem. Negdje to može ići u smislu ucjene i političkih ustupaka, što je legitimno i politički prihvatljivo sve dok je izvršivo. U Šibeniku imamo fantastičnu situaciju za ponoviti i ponovno dobiti izbore u Šibeniku što se nije dogodilo od postojanja države na ovamo.

Poznato je da HDZ ima dobru mašineriju i dobru strukturu kad su izbori u pitanju. Jeste li za to da se koriste PR agencije koje se bave političkim marketingom?

Ako to političke strake imaju novca, nemam ništa protiv angažmana PR agencija. Generalna svijest je da su PR agencije modus za izvlačenje novca. Mislim da to nije tako. Ako vas netko treba voditi PR-ovski, zašto ne angažirati agenciju, naravno, ako imate legitimna sredstva i ako je sve transparentno.

Facebook Komentari