Predsjednik Sabora Božo Petrov svečano otvorio Češko-hrvatski gospodarski forum

Piše: Dražen Prša

Drugi dan službenog posjeta Češkoj Republici, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov započeo je svečanim otvaranjem Češko-hrvatskog gospodarskog foruma o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.

Forum je organiziran u suradnji hrvatske Agencije za investicije i konkurentnost (AIK), hrvatskog Veleposlanstva u Češkoj, češkog Ministarstva industrije i trgovine te češke Industrijske komore.

Češkim tvrtkama predstavljeni su katalog investicijskih mogućnosti, pravni okviri za ulaganja te niz javnih i privatnih projekata u potrazi za strateškim partnerima.

„Vjerujem da uzajamna gospodarska suradnja Hrvatske i Češke, koju moramo ojačati, ima dobre razvojne izglede u području energetike, turizma, infrastrukture, prehrambene industrije i trgovine.

Aktivna politika hrvatske Vlade stvorila je preduvjete za privlačenje novih ulaganja u Hrvatsku te povećanje sveukupne konkurentnosti hrvatske ekonomije, kazao je Petrov te dodao kako tome doprinosi i porast industrijske proizvodnje što dokazuje nastavak pozitivnih trendova i stabilnog poslovnog okruženja za investicije.

Prema podatcima Hrvatske narodne banke, ukupna izravna ulaganja iz Češke u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do trećeg tromjesečja 2016. godine iznosila su 334,9 milijuna eura, što Češku pozicionira na 15. mjesto stranih ulagača.

AIK trenutno prati 2 investicijska projekta čeških ulagača ukupne vrijednosti 67 milijuna eura, a koja bi trebala zaposliti 215 radnika. Očekuju se daljnja ulaganja češkog kapitala u Hrvatskoj, prije svega u turističke projekte, bankarski i proizvodni sektor te medije.

Facebook Komentari