Mediji pišu o tajnom sastanku Vesne Pusić i Andreja Plenkovića, a u pozadini su napetosti u vladajućoj koaliciji

Je li suradnja HDZ-a i Mosta na klimavim nogama? Glasine o tome kako HDZ planira svoje partnere u Vladi zamijeniti HNS-om postale su glasnije nakon što se otkrilo kako su se prošlog četvrtka u Vladi sastali premijer Andrej Plenković i počasna predsjednica HNS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, prenose mediji.

Jutarnji list piše kako su u HDZ-u nezadovoljni odnosima u vladajućoj koaliciji jer se s Mostom ne mogu ni oko čega dogovoriti, otežana je komunikacija, a time i donošenje odluka. Nabrojali su i pet neuralgičnih točaka.

HDZ se ljuti na Most zato što nisu dogovorili nikakvu suradnju na lokalnoj razini, nego Nikola Grmoja i Božo Petrov poručuju da će im biti noćna mora na izborima. Zatim je tu nemogućnost dogovora oko kadrova u državnim tvrtkama, posebice HEP-u

Posljednji sukob je nastao i oko Programskog vijeća HRT-a jer su se HDZ i oporba dogovorili o zajedničkom šalabahteru s imenima kandidata koji moraju proći, dok Most nije bio konzultiran. To dovodi u pitanje izbor novoga glavnog ravnatelja javne televizije jer Most želi Blagu Markotu, a HDZ Antu Sarjanovića. HDZ-u je strpljenje pri kraju i zato što Most najavljuje da će inzistirati na smjeni ministra Barišića ako se u Njemačkoj dokaže da je plagijator, a zasmetala im je i njihova inicijativa oko otvaranja arhiva jer je izrada novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima bila u planu HDZ-a.

‘Sve je više napoetosti između nas i Mosta, komunikacija nije dobra, a donošenje odluka je otežano’, govori za Jutarnji izvor iz vrha HDZ-a.

Službeno je objašnjenje kako su se Pusić i Plenković sastali kako bi raspravljali o njenim daljnim planovima u UN-u, ali i o domaćoj politici.

Vesna Pusić je, naime, demantirala da se razgovaralo o unutarnjoj politici,

‘Premijer me zvao jer ga je zanimao cijeli postupak oko moje kandidature za glavnu tajnicu UN-a, što se na kraju dogodilo i hoće li biti nešto dalje u tom smjeru’, rekla je Pusić za Jutarnji.

Facebook Komentari