Dosad najveći skandal u Trumpovoj administraciji, savjetnik za nacionalnu sigurnost dao ostavku zbog kontakata s Rusima

Michael Flynn, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, podnio je ostavku na svoju dužnost u ponedjeljak kasno navečer po američkom vremenu, u jeku afere curenja obavještajnih informacija oko njegovih kontakata s ruskim veleposlanikom u Washingtonu, prenosi dnevnik.hr iz Guardiana.

Svjetski mediji prenose kako je ovaj najnoviji događaj u Bijeloj kući samo potvrda najkaotičnijeg starta predsjedničkog mandata u novijoj američkoj povijesti.
Flynnov odlazak, međutim, nije izveo na čistac i dalje prisutne sumnje oko predizbornih kontakata Trumpovog tima s Kremljem.

Bijela kuća je u priopćenju, osim obavijesti o Flynnovoj ostavci, imenovala umirovljenog generala Josepha Kellogga vršiteljem dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost dok se ne imenuje novi, trajni savjetnik za nacionalnu sigurnost. U tom kontekstu spomenut je i još jedan general, bivši direktor CIA-e David Patreus, koji bi se u utorak trebao sastati s predsjednikom Trumpom.

U svom pismu ostavke, Flynn piše kako je greškom doveo u zabludu američkog potpredsjednika Mikea Pencea i druge Trumpove dužnosnike, oko prirode telefonskih razgovora u prosincu s ruskim veleposlanikom Sergejem Kisiljakom. Kad su počele curiti informacije u javnost o tim telefonskim razgovorima u siječnju, Pence i drugi Trumpovi dužnosnici inzistirali su kako je bila riječ samo o božićnim čestitkama i dogovaranjima budućeg susreta na relaciji Trump-Putin.

Flynn je napisao u pismu ostavke kako je američkom potpredsjedniku davao nepotpune informacije oko telefonskih razgovora s ruskim veleposlanikom. “Iskreno sam se ispričao predsjedniku i potpredsjedniku i oni su prihvatili moju ispriku”, napisao je u pismu Flynn, a prenosi Guardian.

Facebook Komentari