Miljenko Kolobarić na čelu Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Piše: Dražen Prša

Na izborno- izvještajnom saboru Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi za novog predsjednika jednoglasno je izabran Miljenko Kolobarić.

Riječ je o 53- godišnjem umirovljenom časniku HV-a, koji je bio dva puta ranjen i osam puta odlikovan. Kolobarić je na toj dužnosti naslijedio Dražimira Jukića.

U obraćanju nakon izbora naglasio je kako će kao predsjednik ZUV HGP-a nastaviti aktivno ukazivati na probleme braniteljske populacije s posebnim naglaskom na zaštitu dostojanstva Domovinskog rata i branitelja.

Miljenko Kolobarić sudjelovao je u počecima organiziranja obrane i naoružavanja istočne Slavonije. U aktivnom sastavu MUP-a bio je do travnja 1991. godine, kada je osnovana 3. A brigada ZNG. Tijekom rata prošao je sva ratišta na kojima je bila 3 . gardijska brigada.

Tokom 1991. godine dva puta je ranjen.

Prvi put prilikom izvršenja zadaće oslobođenja sela Palače, neprijateljskom bombom gdje je zadobio eksplozivne ozljede desne potkoljenice i cijelog tijela. Drugi put lakše je ranjen kao zapovjednik satnije koja je sudjelovala u obrani sela Lastovo, kada je od eksplozije tenkovske granate lakše povrijeđen u desnu nogu te je zadobio napuknuće bubnjića.

Međutim to ga nije spriječilo da 1992. godinu s postrojbom provede u Brodskoj Posavini, dok u siječnju 1993. godine s trećom brigadom odlazi u Zadarsko zaleđe , gdje aktivno sudjeluje u operaciji Maslenica, kako u obrani, tako i u napadu, na potezu ušće Zrmanje – Novigrad – Kašić.

U listopadu odlazi u časničku školu u vojno učilište, da bi se po završetku školovanja u svibnju 1994. godine vratio u brigadu te sudjelovao u obuci i pripremanju vojske za završne operacije Bljesak, Feniks Zid i Oluja u kojima i sam sudjeluje.

Kao zapovjednik samostalne izviđačke satnije 3. gardijske brigade, s činom bojnika od 1995. godine prelazi u zapovjedništvo brigade kao obavještajni časnik brigade u Zbornom području Osijek. U mirovinu odlazi 2003. godine s mjesta savjetnika za obavještajne poslove 3. gardijske brigade, prenosi braniteljski-portal.hr

Za svoj savjestan rad u više navrata primio je mnogobrojne pohvale od strane zapovjednika brigade, grada Osijeka, Županije, zapovjednika ZP. Uručena mu je zahvalnica „ Slavonska krv“ te pohvala za uspješno izvođenje operacije „Maslenica“, a odlikovan je s više civilnih i vojnih odličja kao što su „ Red Ante Starčevića“, „ Red Nikole Šubića Zrinskog“, Spomenica Domovinske zahvalnosti, Spomenica Domovinskog rata, Red Hrvatskog pletena, medalja „ Bljesak“.

Facebook Komentari