U istrazi protiv Tomislava Sauche bit će ispitan i bivši premijer Zoran Milanović, ali još nije pozvan

U istrazi protiv Tomislava Sauche, bivšeg predstojnika Milanovićeva ureda i saborskog zastupnika SDP-a, bit će ispitan i bivši premijer Zoran Milanović, doznaje Jutarnji list.

Milanović je u petak novinarima kazao da očekuje poziv istražitelja, zbog čega je odgodio planirani put u inozemstvo.

Sauchina odvjetnica Aleksandra Horvat smatra, pak, da bi njezin branjenik iz pritvora mogao biti pušten već sljedećeg tjedna, zbog malog broja svjedoka koje Državno odvjetništvo treba ispitati.

Milanović je danas u razgovoru za N1 rekao da ga još nije zvao DORH.

Ne, još nije. Bilo bi logično da me pozovu. Ono što je govorio odvjetnik Miljević, konkretno ti savjetnici, to su moji honorarni savjetnici. Tri ugledna čovjeka ne idu na službeni put usmenim nalogom dvije osobe, nego samo mene rekao je Milanović.

Znači, davali ste i Vi usmene naloge?

Da, ali vrlo rijetko. Za Sinišu Petrovića u 2012. Koliko se sjećam, jednom za Nevena Budaka u te četiri godine. Nijednom za Slavka Goldstaina. On ima skoro 90 godina. Tako da ova priča u kojoj je 160 dana bio na putu u 2015. godini. Nevjerojatno da je nekome to palo na pamet. Ali otkriveno je. 500.000 kuna, 50.000 kuna – to je za mene isto, SDP u to ne bih miješao, jedna neugodna činjenica. To što je sada riječ o jednom upravnom odjelu i vertikali s kojom ja upravno-pravno nemam dodira i zaštićen sam od toga, ne može javnost umiriti. Radi se o čovjeku koji je bio moj blizak suradnik godinama. Nije bio ministar. Procijenio sam da možda još nije zreo za to, ali za šefa Ureda s tim ovlastima – da. I sada je novac nestao. Ispitat će se svjedoci. DORH očito nije imao izbora. Ne znam je li u ovom slučaju potreban istražni zatvor, ali u to ne mogu ulaziti.

Je li Vam neobično što niste na popisu svjedoka, tim više što ste doista i Vi davali usmene naloge za dnevnice?

Ne za dnevnice, nego za službena putovanja ljudi koji su izabrani kao moji osobni savjetnici. Ako idemo u Bruxelles ili New York, normalno da ja kažem tko ide sa mnom na put. To se poštuje, ali kakva je sama procedura, ja to ne znam. Nisam u tome sudjelovao. Ima razloga za to, da se premijera zaštiti upravo od ovakvih situacija i od svih sličnih situacija. Jer premijer, barem ja, potpisuje političke odluke Vlade, sve ono što je odlučeno na sjednicama Vlade i međunarodne ugovore, što također radi rijetko. Recimo, kada je na nekim međunarodnim konferencijama, kada to rade premijeri, ali za to treba punomoć Vlade.

Znači, očekujete da Vas DORH pozove?

Nemam problema s tim. Očekujem, da im kažem ono što sam rekao Vama.

Facebook Komentari