U Karlovcu predavanje na temu „Energetska učinkovitost u zgradarstvu“

Piše: Dražen Prša

U Ilirskoj dvorani, Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić održano je edukativno predavanje na temu „Energetska učinkovitost u zgradarstvu“ u organizaciji Odbora za energetiku Grada Karlovca.

Sustav energetske učinkovitosti te primjenu na stambene zgrade, predstavio je Pavao Škaljac, ing.stroj., član Odbora za energetiku Grada Karlovca.

Sektor zgradarstva posebno je značajan kao potrošač energije jer u ukupnoj potrošnji energije sudjeluje s oko 40% sa stalnim porastom potrošnje kao odrazom povećanja životnog standarda. Upravo iz tog razloga postoje veliki potencijali uštede energije u potrošnji za grijanje, pripremi tople vode, klimatizaciji te rasvjeti.

Kao najveći energetski problem postojećih zgrada, Škaljac navodi niski standard, veliku potrošnju energije te loš utjecaj na okoliš.

Kao odličan primjer rezultata energetske obnove, Škaljac je naveo niz zgrada u Baščinskoj ulici, projektu u kojem je i sam sudjelovao.

KArlovac

„Tu je postignuta ušteda u toplinskoj energiji od 55% u odnosu na prethodni trogodišnji prosjek, a kada dodamo 15% uštede na snazi dolazimo do ukupne uštede od 70% na godišnjem nivou, što je izvanredno“, navodi Škaljac.

Energetska učinkovitost za građane znači bolji i kvalitetniji standard življenja te manje troškove režija.
Cilj predavanja o energetskoj obnovi stambenih zgrada je potaknuti građane da počnu promišljati o uštedi energije i poboljšanjima koje ona donosi, a upravo na ovakvim edukativnim predavanjima građani imaju priliku „iz prve ruke“ doznati što uopće podrazumijeva energetska obnova zgrada te koje pogodnosti donosi.

Facebook Komentari