Plenković o Sauchi: DORH će imati puno posla, lakonski se odgovornost prebacivala na državne službenike

Premijer Andrej Plenković u Saboru je komentirao proces oko izglasavanja nepovjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, ali i slučaj Tomislava Sauche, kojemu je, na zahtjev DORH-a, skinut saborski imunitet.

Zamoljen je za komentar vezan uz skidanje imuniteta SDP-ovu Tomislavu Sauchi. “Ja se tu principijelno zalažem za nepisano pravilo Sabora, a kad se traži od strane Državnog odvjetništva skidanje imuniteta da Sabor mora djelovati jedinstveno i donijeti principijelan stav. Koliko mi je poznato MIP je donio takvu odluku, nadam se da će i u Saboru biti principijelan stav”, rekao je Plenković.

“Rekao sam neki dan, oko ovoga će pitanja DORH imati puno posla. Budući da je proces u tijeku, ne želim ga detaljnije komentirati. Mislim da je loše da se takva situacija događa, loša je za vjerodostojnost onih koji su akteri te situacije. Lakonski se odgovornost prebacivala na državne službenike”, rekao je Plenković, dodavši da ova situacija ima neke druge dimenzije.

“Ja sam rekao da je proces koji je u tijeku i DORH ima odgovornost da sve istraži, u kasnijem postupku će sud biti taj koji će odlučiti o tome tko je kriv i tko će preuzeti odgovornost”, rekao je Plenković, dodavši da kao pravnik ne želi komentirati proces. “Žao mi je što ovaj slučaj postoji”, rekao je Plenković.Povukao je paralelu između jučerašnje saborske rasprave o ministru Barišiću i današnje situacije. “Jučer je u raspravi bilo plagijatori, falsifikatori. Mislim da treba ozbiljno paziti što se govori”, rekao je Plenković.

Na pitanje kako očekuje da će Most glasovati prilikom izglasavanja nepovjerenja Barišiću, Plenković je rekao da će s kolegama iz Mosta u Saboru imati sastanak. Dodao je da je s predsjednikom Sabora i Mosta, Božom Petrovom, razgovarao o nizu tema, o cijelom političkom danu, ali i o ovome što se aktualno događa.

Facebook Komentari