Kriza Vlade: MOST je danas bio suzdržan oko Pave Barišića, čekaju jednu analizu i onda će ga rušiti

MOST, koji je danas bio suzdržan na glasovanju o povjerenju ministru, čeka analizu sa sveučilišta u Augsburgu, ako se pokaže da je Pavo Barišić plagirao sam sebe, glasovat će protiv njega.

Maro Kristić iz Mosta poručio je da ta stranka čeka odluku iz Augsburga o tome je li Pavo Barišić autoplagijatom došao do doktorata, što tvrdi znanstvenik Ivan Đikić.

“Ukoliko se sada u najnovijem slučaju potvrdi da je plagirao taj rad definitivno ćemo inzistirati na njegovom odlasku iako vjerujemo da će premijer i ministar napraviti ono što trebaju napraviti”, kazao je Kristić.

Barišiću je izglasano povjerenje u Saboru. Za izglasavanje nepovjerenja glasovala su 42 zastupnika, a 72 protiv, 18 ih je bilo suzdržano. Svi Mostovci su bili suzdržani.

Riječ je o dijelu pisma Ivana Đikića:

Zadnje pismo poslao sam Vam 5. veljače zajedno s vrhunskim hrvatskim filozofom prof. dr. Jurom Zovkom s Instituta za filozofiju i Sveučilišta u Zadru. U njemu smo Vam ukazali na opravdanu sumnju da je oko 80% doktorata ministra Barišića plagirano te da smo to prema zakonima struke bili dužni prijaviti na matično Sveučilište u Augsburgu gdje je doktorat napravljen. Vi i predsjednik Sabora gospodin Petrov ste o tome obaviješteni jer te nove činjenice mogu imati ozbiljne posljedice za međunarodnu sliku Republike Hrvatske kada se započne postupak ispitivanja doktorskog rada ministra Barišića. Sve smo potkrijepili činjenicama, kopijama, detaljima plagiranja te priložili i potvrdu ovlaštenog njemačkog prevoditelja koji je potvrdio da je poglavlje iz doktorata ministra Barišića doslovni prijevod već prije u hrvatskom znanstvenom časopisu objavljenog znanstvenog rada pisanog na hrvatskom jeziku na njemački jezik. Radi se o sumnji u dvostruko objavljivanje i plagiranje dijela vlastitog magisterija obranjenog na Sveučilištu u Zagrebu na hrvatskom jeziku u okviru vlastitog doktorskog rada na Sveučilišta u Augsburgu, pisanog na njemačkom jeziku. Stoga postoji argumentirana sumnja da je ministar Barišić prisvojio dvije akademske titule za isti znanstveni rad, pisan prvi puta na hrvatskom, a drugi puta na njemačkom jeziku. To je neprihvatljivo u znanstvenoj praksi i morali smo upozoriti Sveučilište u Augsburgu da istraži takve radnje.

Akademik Željko Reiner na pitanje nije li 72 glasa za ostanak Barišića malo, odnosno signal da ode, rekao je da to drugačije tumači.

“Nije bilo 76 glasova za rušenje Barišića”, kazao je Reiner.

“Što se tiče Mosta, to morate pitati njih. Uistinu je neobično da je pet ministara u Vladi iz Mosta jednoglasno podržalo Barišića, a zastupnici ne”, kazao je Reiner o suzdržanosti Mosta.

Na pitanje o inzistiranju na Barišićevom odlasku, ukoliko se potvrdi autoplagijat, Reiner kaže: “To su takve hiptetske priče da je teško o tome govoriti. Svi ćemo reagirati pokaže li se bilo šta, ali to ne može biti razlogom njihovog neutralnog stava.”

“Koliko ja znam postojali su različiti stavovi unutar Mosta i očito je ovaj prevladao, iako je u izravnoj suprotnosti s glasanjem ministara”, kazao je, a zatim je upitan podsjeća li ga to na situaciju s Mostom u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića, kada je Most malo bio oporba, a malo vlast.

“To morate pitati Most… Oni su dio vlasti i ministri su svjesni toga, ali da li su toga svjesni saborski zastupnici morate pitati njih”, kazao je Reiner.

Facebook Komentari