VIDEO Burna rasprava oko programskog vijeća HRT-a, Pernar i Culej se u nečemu i složili, pogledajte

Zastupnici vladajuće većine i oni koji su ostali u sabornici nastavili su raspravu o HRT-u i njegovom radu. Iz HDZ-a su istaknuli kako je taj javni servis u lošem stanju te da teren preuzimaju komercijalne televizije. HDZ-ov Krstulović Opara zamjerio je SDP-ovcima što su odlaskom iz sabornice odustali od doprinosa boljem radu HRT-a.

Davor Vlaović (HSS) kazao je kako na HRT-u prenose kad se raspadaju ogranci njegove stranke, a kad u HDZ-u ima problema, o tome se šuti. Krstulović Opara kazao je kako je time samo potvrdio ono što je i on istaknuo ranije, da je HRT neobjektivan u izvješćivanju, a to se, kaže, odnosi i na regije. “HRT je hrvatska televizija, a ne zagrebačka!”

“Dok je bježanja od merituma, HRT će biti negledljiv i opadat će mu popularnost”, kazao je HDZ-ov Marko Šimić. Krstulović Opara zamjerio je sadašnjem HRT-u pomanjkanje sadržaja iz regija. “Time građani regija postaju građani dnevnog reda.”

Krstulović Opara zamjerio je Pernaru što replicira na raspravu koju nije čuo. “To govori koliko je minuta u eteru važna. Koncentrirajmo se na temu, a ne na trošenje minuta samo da bismo imali minutažu.”

O programskoj politici HRT-a dalo bi se mnogo govoriti, dalo bi se i knjige pisati. Žalosno je što se o bitnim stvarima na HRT-u ne smije govoriti, a nebitne informacije one se prikazuju kao bitne odnosno presudne. Tema bijega mladih ljudi iz zemlje, tema toga što je u zadnjih 15 godina broj učenika pao za 200.000, tema što se gase razredna odjeljenja u Slavoniji, što doslovce cijeli razredi nestaju,što profesori nemaju više kome predavati, te teme nažalost nisu prioritet programskog vijeća. Ono što je najgore i najjezivije u toj zgradi HRT-a na Prisavlju, je to da kada rade emisiju o nekome sa ciljem da ga blate i vrijeđaju pozovu u tu emisiju sve osim osobe o kojoj se govori. Jedino što je kontinuitet na HRT-u je sluganstvo, poltronstvo i služenje interesima, koji su sve samo ne interesi hrvatskog naroda, napisao je Pernar.

Pernar je kazao da HRT nije ponos hrvatske nacije. “Vidimo da se HRT stavio potpuno u službu vladajuće stranke, toliko o vrijednosti velikog HRT-a. Preporučam da se umjesto HEP-a ide u privatizaciju HRT-a.”

Stevo Culej požalio se da ga mediji ne prenose u cijelosti pa se onda izgubi suština njegovih izjava. “Rekao sam im da to ne rade, neka prenesu na televiziji cijelu moju izjavu.” Kazao je i kako su se mediji za braniteljskih prosvjeda na kojima je on sudjelovao “tražili nekoga bez zuba, tko ne zna nešto reći”. Rekao je i kako se hrvatske branitelje opet prikazuje kao fašiste.

Gospodine Culej, vi ste primjetili točno onu poantu koju sam ja pokušao ukazati. To je da se meni daje nesrazmjeran prostor kolika je moja vrijednost u političkom smislu. Znači da me se non stop gura na HRT s tom pričom o slikanju s djecom, a da jednostavno ima milijun drugih tema koje su puno važnije od toga. “Ta ista televizija danas prikazuje mene kao nasilnika, isto kao što je vas prikazivala tijekom prosvjeda branitelja na Markovom trgu.”

Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako je nekim kolegama scenski nastup prioritet. Nadalje, “najviše se govorilo o programu HRT-a, a o tome su opet najviše govorili oni koji ga režiraju”. Kazala je i kako ona ne osjeća odgovornost za nešto što se ranije radilo krivo na HRT-u, “ali osjećam odgovornost za ovdje izgovorene riječi”. Naglasila je kako se u zadnjih 25 godina trebala dogoditi tranzicija iz državne u javnu televiziju, “ali se to nažalost nikad nije dogodilo”.

Culej je podsjetio Pernara na vrijeme kad je došao podržati prosvjed branitelja u Savskoj, upitavši se koji su bili njegovi motivi, je li bila riječ tek o samopromociji, i kazao kako ima snimke na mobitelu na kojima se vidi kako Sinčić uvježbava što će reći pred braniteljima.

Okončana je rasprava o ovoj točki dnevnog reda. Glasovanje o kandidatima za Programsko vijeće bit će provedeno kad budu stečeni uvjeti za to, kazao je Reiner, i bit će tajno. Sjednica se nastavlja u 15 sati.

Facebook Komentari