Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio: Čak 9700 policajaca dobit će povišicu

Piše: Dražen Prša

Prioritet mi je ojačati poziciju policijskog službenika koji se, nažalost, nalazi pri samom dnu društvene ljestvice, kaže Vlaho Orepić.

Hrvatska je uspjela iskoristiti visokih 97 posto sredstava koja su joj dodijeljena u sklopu Schengenskog instrumenta koji se daje novim zemljama članicama za osiguranje vanjskih granica i pripremu za punu primjenu schengenske pravne stečevine.

Iako je Hrvatska lani morala tražiti produljenje roka kako bi iskoristila sredstva, od ukupno dodijeljenih 120 milijuna uspjeli smo iskoristiti čak 116.793.454,30 eura, kazao je za medije ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

„To nas je od deset članica EU koje su koristile sredstva svrstalo na peto mjesto. U okviru tog instrumenta nabavljeno je više stotina raznih vozila, plovila, helikoptera, razne tehničke opreme, što je rezultiralo većom mobilnošću i učinkovitošću u obavljanju nadzora državne granice, suzbijanju nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta.

Izgradnjom, obnovom i modernizacijom objekata, novom tehnikom i opremom poboljšali smo uvjete rada granične policije, a time smo mnoge one koji su razmišljali o ilegalnim procesima na granici demotivirali u njihovim namjerama“ – zadovoljan je Orepić.

Plan mu je nastaviti raditi na depolitizaciji sustava, demistifikaciji i profesionalizaciji MUP-a, a prvi korak u tome je, objašnjava, bilo imenovanje glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića.

„Ponosan sam jer je prvi put u RH on izabran po stručnom, a ne političkom ključu. Sljedeći je korak funkcionalna reorganizacija MUP-a, a utvrđeno je kako u postojećoj organizacijskoj strukturi MUP-a ima oko 350 organizacijskih jedinica viška koje, kad bi se ukinule, oslobodilo bi se između 1200 do 1500 policijskih službenika koji bi se angažirali u operativnom policijskom poslu“ – kaže Orepić i dodaje kako će prijedlog uskoro u javnu raspravu. Plan je da reorganizacija zaživi 1. siječnja 2018. godine.

„Prioritet mi je ojačati poziciju policijskog službenika koji se, nažalost, nalazi pri samom dnu društvene ljestvice, bio sam prilično iznenađen kad sam vidio da je njihova plaća znatno niža od plaće srodnih djelatnosti. Zato je lani njih 6000 dobilo povećanje plaće, a vrlo brzo će, za koji mjesec, uvećane plaće dobiti oko 9700 policijskih službenika“ – najavljuje Orepić i dodaje kako se zbog toga neće smanjivati plaće rukovoditelja, kako je napravljeno kod prvog povećanja plaće.

Facebook Komentari