Puljić i Petrov u Sarajevu: Perspektivno i strateški važno da RH kao potpisnica Daytona vodi brigu o Hrvatima

“Perspektivno i strateški veoma je važno da Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma vodi brigu o Hrvatima”, izjavio je kardinal Puljić u Sarajevu nakon razgovora s izaslanstvom Hrvatskog sabora.

Kardinal Puljić podsjetio je kako je broj katolika u BiH sada prepolovljen u odnosu na prijeratno razdoblje pa se s nekadašnjih više od 800 tisuća sveo na oko 450 tisuća. Upozorio je kako je najteže stanje u Banjolučkoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji a poseban problem je to što se nastavlja odlazak mladih iz BiH, piše HRT.

Predsjednik Sabora Petrov kazao je kako je pečat kojega su Hrvati u Sarajevu ostavili veoma važan, dodajući kako ga žalosti to što je u njemu kao i u nekim drugim dijelovima BiH danas malo hrvatskog naroda.

“Vjerujem nakon svih današnjih razgovora da nam je svima cilj jača BiH, partnerski odnos Hrvatske i BiH, europski put i dobrosusjedski odnosi. Vjerujem da će se naći rješenje koje će ponuditi politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda u kojemu će se poštivati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i da će to omogućiti mirno rješenje, stabilizaciju i sigurnost cijele regije”, kazao je Petrov, upozoravajući kako se stanje u BiH reflektira na cijelu jugoistočnu Europu.

Pojasnio je kako se za predstojeću zajedničku sjednicu hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH priprema katalog otvorenih pitanja koje valja rješavati te izrazio nadu kako će se brzo doći do potrebnih rješenja jer je za to došlo vrijeme.

Predsjednik Sabora i članovi izaslanstva Miro Kovač, Joško Klisović i Zlatko Hasanbegović posjetili su jučer Vitez u središnjoj Bosni. Petrov je tom prigodom pozvao na jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine ističući kako je to od velike važnosti i za opstanak Hrvata u susjednoj državi.

Iako razmjerno mala, općina Vitez slovi za jednu od najrazvijenijih lokalnih zajednica u BiH. Tome je doprinijelo i hrvatsko stanovništvo i ova sredina je primjer kako se može graditi suživot, izjavio je Petrov.

Općinski načelnik Tomislav Bošnjak-Matić kazao je kako je gospodarstvenicima ali i svim Hrvatima tog područja iznimno važno nastaviti blisku suradnju s Hrvatskom koja je među najvećim investitorima u BiH.

Facebook Komentari