Konsolidacija hrvatske moderne države ovisit će o sposobnosti našeg naraštaja da demontira okove, koji nas drže 25 godina

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović komentirao je u Mostaru situaciju u kojoj se zatekla njegova nasljednica Nina Obuljen Koržinek nakon nalaza Državne revizije o Hrvatskom audiovizualnom centru. Spekulira se, naime, da bi ona mogla biti maknuta iz Vlade, premda to demantiraju u HDZ-u.

“Ne uzlazim u to, nije u mojoj nadležnosti. Ona uživa povjerenje mandatara, mandatar uživa potporu saborske većine. Ovaj cijeli slučaj je za mene bio osobno bitan u smislu da je to potvrda ispravnosti stajališta koja sam zastupao, od kojih ne odstupam”, kazao je Hasanbegović, dodajući da mu je ovo “vrsta moralne zadovoljštine”, ali da su druga tijela zadužena za bilo čiju konkretnu odgovornost.

“Zbog toga sam bio izvrgnut harangi, jednoj vrsti javnoga linča. Pokazalo se da iza ideoških floskula i smovkinog lista ideologije često i u pravilu stoje prizemniji interesi različitih klijentelističkih mreža, koji su nažalost zarobile društvo, ne samo kulturne institucije. Da budem pomalo patetičan: Konsolidacija hrvatske moderne države ovisit će o sposobnosti našeg naraštaja da demontira okove, koji nas drže 25 godina nakon pada komunizma i propasti jugoslavenske države”, kazao je.

Što se tiče reakcije Vijeća ministara, odnosno tvrdnje Denisa Zvizdića da je predsjednik Hrvatskog sabor Božo Petrov kazao da se Hrvatska ne zalaže za treći entitet u BiH, kazao je da je neobično da se izrečeno u kurtoaznim izjavama interpretira kao stajalište druge strane.

“Nismo došli nuditi konačna rješenja”, kazao je. Predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH moraju sjesti, promisliti i naći razumna rješenja i da bi se izvukle pouke “za dobro BiH, dobro hrvatskog i bošnjačkog naroda”.

Share This Article