Demantij demantija: Zvidzić tvrdi da Petrov mulja i da ima više svjedoka koji su čuli da je protiv stvaranja trećeg entiteta

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, a u Sarajevu se sastao i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Došlo je do spora što je Petrov ondje govorio, a što nije. Ovo je već drugi demantij.

Nakon susreta, iz kabineta predsjedavajućeg je stiglo priopćenje za javnost u kojem se, između ostalog, navodi da je Petrov rekao da ”Hrvatska ne podržava stvaranje novog entiteta u BiH”, a kasno sinoć, iz Mosta čiji je Petrov član, stiglo je pojašnjenje prema kojem on ništa slično nije izjavio prilikom susreta sa Zvizdićem.

Iz Mosta su istakli da je razgovor s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH bio veoma konstruktivan, ali da se Petrov ni u jednom trenutku nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta, budući da to nije bio fokus razgovora. A ubrzo je stigla reakcija iz Vijeća ministara. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

”Nakon vrlo uspješnog prvog dana posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, dr. Denisom Zvizdićem, zbog priloga objavljenog u Dnevniku HRT dužni smo, bez namjere da o ovoj temi dalje polemiziramo, obavijestiti javnost da je priopćenje utemeljeno na autentičnim izjavama sudionika sastanka.

Susret predsjedavajućeg Zvizdića s predsjednikom i izaslanstvom Sabora Republike Hrvatske je prošao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi i je razgovor bio vrlo otvoren i baziran na međusobnom uvažavanju i produktivnoj razmjeni informacija, stavova i mišljenja, što je na kraju sastanka konstatirano od strane svih sudionika.

Pored brojnih tema o kojima se razgovaralo, dio razgovora se odnosio i na amandmane koje su na Izvještaj o BiH podnijeli hrvatski europarlamentarci s fokusom na značenje i ciljeve pojma federalizma.

Predsjedavajući Zvizdić je jasno rekao da je pojam federalizma prihvatljiv samo ako predstavlja sinonim za principe i standarde europskog regionalizma koji su bazirani na ekonomskim, saobraćajnim i socijalnim kriterijima, te pojasnio da se princip federalizma u BiH doživljava kao etno-nacionalni princip novih teritorijalnih podjela, što bi u praksi potkopalo postojeću ustavnu strukturu BiH a time i njen reformski i europski put.

Predsjedavajući je u ovom dijelu razgovora posebno istaknuo da je prijedlog stvaranja novog entiteta, odnosno nove federalne jedinice koja bi nastala ‘federalizacijom Federacije BiH’, dok bi entitet RS ostao nedirnut, potpuno neprihvatljiv kao model buduće unutrašnje administrativne reorganizacije BiH, kada, i ako do nje dođe, pri čemu niko od prisutnih sudionika sastanka nije osporio izrečeni stav i obrazloženje, poslije čega je i uslijedila izjava predsjednika Petrova koja se sada različito intrepetira.

Zbog toga smo neprijatno iznenađeni neargumentiranim demantiranjem jednog dijela razgovora, ili preciznije izjave uvaženog gospodina Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH, koja je izrečena kao nastavak njegove prethodne izjave kojom je gospodin Petrov podržao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio ‘u četiri oka’ nego je istom prisustvovao veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentiral i istu smo vrlo blagonaklono doživjeli, jer nas je u tome trenutku dodatno uvjerila u prijateljski stav i odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Na kraju je zajednički konstatirano, i to je ono što je najvažnije, da su Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina susjedi i prijatelji, da u međusobnoj saradnji u potpunosti uvažavaju suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet, i da će Republika Hrvatska i dalje ostati istinski partner Bosni i Hercegovini na putu EU I NATO integracija i ukupnog razvoja i prosperiteta”, navodi se u novom priopćenju pristiglom iz Vijeća ministara.

Facebook Komentari