Bačić: Predsjednica je demantirala Bernardića oko Barišića, a očekujem da će ga MOST podržati

Gost Pressinga Petra Štefanića bio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Je li predsjednica u razgovoru s Davorom Bernardićem zapravo poručila da Pavo Barišić nije pravi izbor za ministra obrazovanja?

Nisam pitao predsjednicu što misli. Mislim da je Ured predsjednice dao izjavu kako nije točno da ne podržava ministra Barišića.

Bernardić kaže suprotno…

Ja podržavam činjenicu da je predsjednica primila predsjednika najjače oporbene stranke. To nije prije bio slučaj. Njezin prethodnik nikad nije pozvao predsjednika tadašnje najjače oporbene stranke na razgovor.

Je li moguće da Bernardić izmišlja?

Ne bih prenosio u javnost razgovore u četiri oka. Ja vjerujem predsjednici.

Nema izgleda da bi predsjednica rekla to usput pa da se Bernardić zaleti i to prenese pred kamerama?

Predsjednica je ozbiljna političarka i ne bi u četiri oka rekla jedno, a onda kasnije to demantirala. Nisam čuo niti pročitao niti jednu, niti drugu izjavu. Čuo sam maloprije tek da je Ured predsjednice to demantirao.

Kako će Most glasovati kad se bude odlučivalo o povjerenju ministru Barišiću?

Oni su naši koalicijski partneri. Imaju svoje ministre u Vladi. Koliko znam Vlada je jednoglasno donijela očitovanje kojim podržava Barišića. Ministri i potpredsjednik Vlade su dali podršku. Vjerujem da je na razini Mosta postojala rasprava kako će ministri Mosta odlučivati.

Zašto onda Grmoja kaže da nema stege i da svatko može glasati kako želi?

U pravu je Grmoja. Više puta se to dogodilo. Mislim da moramo biti jedinstveni inače se ne može funkcionirati. Dosad smo, usprkos iskakanjima nekih zastupnika, donijeli sve zakone i dosad nije bilo problema, a vjerujem da će tako biti i sutra.

Je li ovo poruka Mostu?

Ne bih nikakve poruke upućivao Mostu. Vjerujem da je očitovanje Vlade, koje su podržali i ministri Mosta, dokaz da će podržati Barišića. Uvjeren sam da ćemo održati postupak i da će Barišić proći u Saboru.

Mostovci su danas rekli da će se sastati s Barišićem.

Ne može mene Most demantirati jer je dogovor između minstra i Mosta bio da se nađu. Dosad to nisu napravili, možda se nađu sutra.

Zašto podržavate Barišića?

Tvrdimo da se ne radi o plagijatu u sadržajnom smislu. On je ispustio fusnotu u 60 citata. I sam je utvrdio da je ispustio i u idućem izdanju članka je to ispravio – puno prije nego je optužen za plagiranje i to zato jer je sam svoju grešku uvido. Dva tijela su utvrdila da nije plagijator. Odbor za etiku je izašao izvan ustavne odredbe o neovisnosti sveučilišta.

Što ako ispadne da Odbor za etiku i znanost nije ustavno radio?

Dobro je da Odbor postoji, ali se mora baviti načelom utvrđivanja etičkih načela u znanosti, te mora poštivati neovisnost sveučilišta. Nije dobro da je na čelu Odbora političar, potpredsjednik stanke Pametno.

I premijer će braniti Barišićevu poziciju u Saboru?

Uobičajeno je da, kad se raspravlja o povjerenju ministru, bude potpredsjednik vlade ili premijer. On će uvodno govoriti, a ako bude htio govorit će i ministar. Dugo sam u Saboru i Vladi i bitno je da to bude rasprava s argumentima i da se ne iznosi ništa izvan onoga što je napisano u materijalima te da rasprava bude na razini digniteta Sabora.

Najava je da ćete ukinuti mogućnost stanke na početku zasjedanja Sabora.

Prije se koristila stanka manje. Sabor postaje press klub. Stanke koriste da putem stanke upute poruke koje bi inače trebali uputiti na pressici. Mi u oporbi to nismo previše koristili, ali to postaje sad praksa. Ne treba se ukinuti stanke nego redefinirati za koje teme se koristi stanka. Sabor nije mjesto gdje ćemo kroz stanku pričati o lokalnim problemima, o tome je li neka cesta dovršena ili ne.

Ograničenje replika. Što bi to značilo?

Neovisno jesam li u oporbi ili dio vladajućih, uvijek je među nama zastupnicima, koji očekujemo da se kroz raspravu poboljša zakon, postojao otklon prema replikama i to pogotovo unutar vlastitog kluba. Mislim da to nema smisla. Temelj kvalitete rada je pojedinačna rasprava. Po tome se mjeri kvaliteta zastupnika.

Nije li to pokušaj da se Pernaru stane na kraj?

Ne, ne. Ja ne mislim da Pernar ima najviše replika u ovom mandatu. Njega prepoznajem po drugim postupcima, a manje po replikama.

Zašto onda se ne bi na aktualnom prijepodnevu se ukinula mogućnost da zstupnici vladajuće opcije postavljaju pitanja ministrima?

Ja mislim da se mora omogućiti da se i vladajućima omogućava da otvaraju teme.

Ja mislim da svugdje mora biti red i način ponašanja. Pernaru ne zamjeram iako naši gledatelji, koji gledaju Sabor, vide komediju, ali nije primjereno da kad je himna se sjedi i jede u Saboru. Dignitet se mora zadržati.

Idu li najave promjena prema tome da se ospore ponašanja Živog zida?

Nema tu Poslovnika i kodeksa koji će promijeniti čovjeka. Mi pokušavamo osporavati Reinera jer čovjek inzistira na provođenju Poslovnika. Do sada se događalo da je predsjedavajući Reiner bio kad god je iskrilo u Saboru. Ja mislim da on iznimno dobro vodi raspravu i drži se Poslovnika, a on je i pristojan čovjek. On dolazi iz zdravstva gdje se zna red i rad. Predsjednik Petrov isto dobro vodi sjednice Sabora. Nemam primjedbe na vođenje sjednica.

Neizvjesno: MOST i HDZ nisu razgovarali o potpori ministru Barišiću, HDZ se nada u sastanak Barišića s MOST-om, Grmoja ne zna ništa

Share This Article