Pismo Nini Obuljen: Umjesto da ih razriješite, Vi ste sa članom AV Vijeća pokušavali obraniti ostatke ostataka Hribarove hobotnice

Branitelji su danas uputili novo pismo ministrici kulture Nini Obuljen oko slučaja HAVC.

KOORDINACIJA UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA I STRADALNIKA IZ DOMOVINSKOG RATA

JAVNO PISMO MINISTRICI KULTURE

Poštovana gospođo ministrice,

jučer prije razrješenja ravnatelja HAVC-a, glave korupcijske hobotnice, Hrvoja Hribara, poslali smo Vam dopis sa zahtjevom da odmah razriješite nelegalno AV Vijeće HAVC-a u kojem se Vera Robić Škarica lažno predstavlja kao predsjednica AV Vijeća HAVC-a, iako je njezin mandat predsjednice istekao još 2012. godine. Takav slučaj lažnog predstavljanja sa ciljem izvlačenja javnog novca, desetaka milijuna kuna, u privatne džepove nije zabilježen nikada i nigdje. AV Vijeće HAVC-a je tijelo u koje je tijekom proteklih godina svojim članovima protuzakonito dodijelilo više desetaka milijuna kuna. Umjesto da odmah postupite sukladno svojoj zakonskoj obavezi, Vi ste se ponovo upustili u spašavanje ostataka Hribarove kriminalne organizacije.

Umjesto da ih razriješite, Vi ste sinoć zajedno sa članom AV Vijeća, Zrinkom Ogrestom, Hribarovom desnom rukom, koji je samom sebi protuzakonito dodijelio 3,7 milijuna kuna u nastupu na HRT-u pokušavali obraniti ostatke ostataka Hribarove hobotnice.

Slučaj korupcije povezan sa Zrinkom Ogrestom je također nezabilježen u svjetskoj povijesti: Dana 05.09.2014.g., na 50. Sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a i Vera Robić – Škarica, predsjedavajuća Hrvatskog audiovizualnog vijeća te član istog vijeća Zrinko Ogresta, prema prethodnom dogovoru s unaprijed stvorenom namjerom da Zrinku Ogresti pribave nezakonitu protupravnu imovinsku korist, organizirali su sjednicu kojoj je suprotno čl. 13. Zakona o audiovizualnim djelatnostima od potrebnih 15 članova AV Vijeća glasovalo nedostatnih ispod polovičnih 7 članova, po prijedlogu Umjetničkog vijeća za dodjelu 3.700.000,00 kuna na javnom pozivu HAVC-a projektu dugometražni igrani film „S one strane“, redatelja Zrinka Ogreste, koji zbog člana 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti kao član Tijela centra nije mogao biti niti nositelj programa koji se prijavljuje na javni poziv, niti razmatrati ili pak odlučivati o njemu, čime su oštetili prava drugih koji su se javili na isti javni poziv HAVC-a, oštetili HAVC za 3.700.000,00 kuna te Zrinku Ogresti pribavili protupravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Ako Vam još uvijek uistinu nije jasno koji su razmjeri kriminala u HAVC-u, pozivamo Vas da pogledate priložene primjere u kojima su uz svako ime člana AV Vijeća i UO HAVC-a pridruženi milijuni kuna koje su Ti članovi protuzakonito, suprotno čl. 21 Zakona o AV djelatnostima isplatili sami sebi, uz pomoć nelegalne predsjednice AV Vijeća HAVC-a. Samo na ovim primjerima radi se o najmanje 24.750.000,00 kuna, a detaljnija istraga utvrditi će i klijentelistički međusobno-povratni sustav u kojem isti umjetnički savjetnici prvo dobivaju novac za svoje filmove, a zatim vraćaju novac preko zajedničkih producentskih kuća onima koji su im ranije novac dali. Nezakonito, nemoralno i uvredljivo za sve pristojne građane naše Domovine Hrvatske.

Ovim javnim pismom od Vas ponovno zahtijevamo da odmah postupite sukladno Zakonu o AV djelatnosti, čl. 20. te Vašoj osobnoj odgovornosti kao ministrice razriješite AV Vijeće HAVC-a. Naime, AV VIjeće djeluje nelegalno od 2012. godine.

Predsjednici AV Vijeća Veri Robić Škarica mandat je istekao još 2012. godine.

Ovaj podatak možete sasvim jednostavno provjeriti, baš kao i to kako je bivši ravnatelj Hribar pokušao nekako naknadno oktroirati gospođu Škaricu, bez da je izabrana po važećoj proceduri. Bivši ravnatelj Hribar je svjesno i namjerno lažno predstavljao gđu Škaricu kao predsjednicu AV Vijeća HAVC-a kako bi zajedno sa njom i članom UO HAVC-a Hrvojem Turkovićem, udruzi Hrvatski filmski savez kojoj su na čelu, ti isti Vera Robić Škarica i Hrvoje Turković godišnje dodjeljivao više milijuna kuna, u zadnjih 5 godina, preko 10 milijuna kuna. Sve to je izričito zabranjeno čl. 21. Zakona o AV djelatnosti, a Vi se zbog svega navedenog obavezni, sukladno čl.20. Zakona o AV djelatnosti, odmah razriješiti navedeno tijelo.

Ne moramo ni Vas ni javnost podsjećati da smo od Vas mjesecima uzalud tražili da postupite sukladno Zakonu.

Sada bi igre skrivača i kupovanja vremena bilo dosta. Mi od Vas tražimo izvršite svoju zakonsku obavezu. Ukoliko to opet izbjegnete učiniti, mi ćemo Vas kazneno prijaviti, sve hrvatske birače upozoriti da Vi kao članica Vlade i nova članica HDZ-a opet pokrivate kriminal u HAVC-u. Nakon toga ćemo javnim akcijama pokazati koliko ima nas koji branimo Hrvatsku od lopova u rukavicama.

U prilogu ovog javnog pisma dostavljamo dopis jučer predan u Ministarstvu kulture te primjere onih koji su suprotno zakonu, moralu i domoljublju samima sebi protuzakonito isplaćivali milijune hrvatskih građana.

Zagreb, 7. veljače 2017. godine

Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata

Zorica Gregurić

Facebook Komentari