Krstičević: Potvrđeni dobri odnosi dviju država a posjet je potvrda sve snažnijeg razvoja bilateralne suradnje

Piše: Dražen Prša

Potpredsjednik Vlade i ministar Krstičević tijekom ponedjeljka i utorka u radnom je posjetu Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, sastao se u ponedjeljak u Londonu s ministrom obrane Ujedinjene Kraljevine Michaelom Fallonom.

Na sastanku su potvrđeni dobri odnosi dviju država te je istaknuto kako je i ovaj posjet potvrda sve snažnijeg razvoja naše bilateralne suradnje.

Tom prigodom, ministar Krstičević naglasio je kako je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području sigurnosti i obrane.

Ministri Krstičević i Fallon potpisali su i Memorandum o razumijevanju između dvaju ministarstava s ciljem unapređenja obrambene i sigurnosne suradnje te i na taj način potvrdili političku važnost savezništva i bilateralnih odnosa.

Ministar Krstičević zahvalio je ministru Fallonu na pozivu te istaknuo zadovoljstvo današnjim sastankom na kojem je zajednički potvrđena važnost NATO-a i transatlantskih odnosa kao jamca zajedničke sigurnosti.

„Naš zajednički interes je snažna Europa i Unija koja poštuje volju svojih građana, ali poštujemo i posljednje odluke Ujedinjene Kraljevine te smatramo da je važno pronaći odgovarajuće modele njene buduće suradnje s Europskom unijom, pogotovo u području sigurnosne i obrambene politike“ rekao je ministar Krstičević te dodao kako danas potpisani Memorandum daje i pravnu i političku podlogu za još snažniju i sadržajniju suradnju.

Ministri su razgovarali i o modalitetima bilateralne suradnje te o budućim vježbama i obuci, pri čemu je spomenuta zajednička vježba „SAVA STAR“koju već petu godinu zaredom uspješno provode hrvatske i britanske oružane snage.

Također, bilo je govora i o reformama obrambenog sustava te o procesima izrade strateških dokumenata iz područja sigurnosti i obrane, s obzirom da je britanska strana nedavno revidirala i dovršila svoju Strategiju nacionalne sigurnosti.

“Želim naglasiti da iskreno cijenimo britanski pristup i ovom prigodom zahvaljujem britanskim kolegama koji su nas izvijestili o svojim iskustvima. U tom području nastavit ćemo i detaljnije razgovarati na stručnoj razini.” rekao je ministar Krstičević.

Razgovaralo se i o situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je istaknuto kako je za Hrvatsku, kao članicu NATO-a i Europske unije, vrlo važna stabilnost tog područja.

U tom kontekstu, zajednički je usuglašeno kako je potrebno ojačati europsku perspektivu zemalja u regiji. “Moramo fokusirano i odgovorno raditi na tome i graditi mir i stabilnost zemalja u regiji, te podupirat njihov euroatlantski put” zaključio je ministar Krstičević.

Ministar obrane Ujedinjene Kraljevine Michael Fallon istaknuo je tom prilikom kako je Hrvatska važan partner Ujedinjene Kraljevine u NATO-u. Također, rekao je kako će se potpisanim Memorandumom unaprijediti bilateralna suradnja dviju zemalja, a što će voditi još boljoj razmjeni informacija i iskustava, kao i suradnji dviju oružanih snaga u zajedničkoj obuci i vježbama te u misijama i operacijama potpore miru.

Što se tiče situacije u široj regiji, ministar Fallon je rekao kako Ujedinjena Kraljevina i Hrvatska, kao Europski i NATO partneri, mogu i zajedno raditi na jačanju stabilnosti zemalja u regiji.

U sklopu posjeta Ujedinjenoj Kraljevini, ministar Krstičević s izaslanstvom susreo se i s predstavnicima Udruge britanskih dragovoljaca Domovinskog rata, s načelnikom obrambenog stožera Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Stuartom Peachom, te s britanskim državnim tajnikom za obranu i potpredsjednikom Gornjeg doma zastupnika Earlom Howeom.

Održani su i sastanci s hrvatskim časnicima koji su na službi u NATO/EU zapovjedništvima u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, priopćeno je iz Vlade RH.

Facebook Komentari