Jutarnji piše o smjeni na čelu tvrtke za stranačke uhljebe, pune SDP-ovaca (115 članova i simpatizera zaposleno u dvije godine)

APIS – Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama, u mještovitom vlasništvu države (51 posto) i Grada Zagreba (49 posto), postala je sinonim za stranačko uhljebljivanje, piše Jutarnji list.

U vrijeme Sanaderove Vlade na njezinu je čelu bila Dunja Jurica, supruga HDZ-ovca Nevena Jurice. U ljeto 2012. tvrtku je preuzela tročlana Uprava u kojoj su sva trojica članova – predsjednik Uprave Hrvoje Somun, te njezini članovi Denis Hrestak i Lovro Mateš imali člansku iskaznicu SDP-a. Od tada do jeseni 2014.,u samo dvije godine, u njoj je zaposleno 115 osoba, od kojih značajan dio članova SDP-a, mladeži SDP-a ili prijatelja utjecajnih SDP-ovaca.

Obrazovanje

Plenkovićeva Vlada na sjednici 5. siječnja ove godine za predsjednika Uprave APIS-a odlučila je imenovati Vladu Rendulića, bivšeg vojnog obavještajca i koordinatora Markačeva braniteljsko-istražiteljskog tima u procesu pred Haaškim sudom. Rendulić je nekoliko godina radio i kao zaposlenik Pletera, ugostiteljske tvrtke MORH-a. Kakve veze prethodni Rendulićevi poslovi i njegovo formalno obrazovanje imaju s informatičkom tehnologijom? Malo ili nimalo, iako se, doznajemo, kao bivši zaposlenik vojne obavještajne službe koji je dokumentacijom opskrbljivao braniteljske timove hrvatskih generala optuženih u Haagu spretno snalazio s računalima.

Prema podacima Fakulteta političkih znanosti, Vlado Rendulić je 2006. uz rad diplomirao na studiju novinarstva, i to na onom obliku toga studija koji je bio namijenjen doškolovanju novinara i zaposlenika u odnosima s javnošću koji su studirali na nekom od fakulteta, ali nisu uspjeli diplomirati, pa im je taj studij omogućavao da polože ispite koji su im nedostajali i steknu diplomu. Renudlić je prije toga, 2000., završio višu upravnu školu. Iako je radio kao obavještajac, a ne novinar ili službenik za odnose s javnošću, uspio se upisati i diplomirati na tome studiju.

Prethodni predsjednici Uprave APIS-a bili su inženjeri elektrotehnike i računarstva ili su imali diplomu Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta, s iznimkom Lovre Mateša, člana bivše tročlane Uprave APIS-a koji je bio dizajner.

Novoimenovani predsjednik Uprave APIS-a Vlado Rendulić u srpnju 2013. smijenjen je s mjesta člana Uprave MORH-ove tvrtke Pleter nakon što je Jutarnji list otkrio da je uz mjesečnu neto plaću od 12.000 kuna, službenu karticu i službeni automobil koje je imao kao član Uprave te tvrtke, istodobno, iz državnog proračuna, na temelju ugovora o djelu, ubirao mjesečni neto honorar od 30.000 kuna. Taj drugi iznos primao je kao koordinator Markačeva odvjetničko-istražiteljskog tima.

Honorar i plaća

Rendulića su u Markačev tim, nakon podizanja haaške optužnice, početkom 2005. pozvali tadašnji Markačevi odvjetnici – Miroslav Šeparović i Goran Mikuličić. Taj vojni obavještajac jedno je vrijeme bio zaposlen u MORH-u i u istražiteljsko-odvjetničkom timu. Međutim, u ožujku 2009. u Zagreb je doputovao glavni haaški tužitelj Serge Brammertz i od Hrvatske izričito zatražio da osobe koje su angažirane u istražiteljsko-odvjetničkim timovima trojice generala, zbog sukoba interesa, odluče – ili će raditi u MORH-u, ili u timovima optuženika. Rendulić je tada odabrao angažman u Markačevu timu i od 2009. do proljeća 2011. radio je samo za tim. Međutim, nakon objave prvostupanjske presude generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, znajući da taj postupak ulazi u završnu fazu, Rendulić je od tadašnjeg ministra obrane u Vladi Jadranke Kosor, Davora Božinovića, zatražio da ga ponovo zaposli u MORH-u.

U proljeće 2011. zaposlen je kao član Uprave Pletera, ali nadležnima u Ministarstvu obrane nije napomenuo da i dalje, kao dio Markačeva tima, preko ugovora o djelu iz proračuna prima 30.000 kuna mjesečnog honorara.

Kad je u lipnju 2012., dakle godinu dana nakon Rendulićeva zapošljavanja u Pleteru, Jutarnji list otkrio informaciju o njegovim dvostrukim prihodima, iz MORH-a su nam odgovorili da će ministar obrane Ante Kotromanović zatražiti Rendulićevu smjenu iz Uprave Pletera jer “takav aranžman smatra duboko nemoralnim”. Mjesec dana poslije Rendulić je doista smijenjen iz Uprave Pletera, ali je i dalje ostao zaposlen u toj tvrtki.

Veza iz grada Zagreba

U studenom 2014., u vrijeme SDP-ove tročlane Uprave, Rendulić se zaposlio u APIS-u, u Odjelu za poslovnu sigurnost te tvrtke, a četiri mjeseca poslije, u ožujku 2015. napredovao je na poziciju načelnika toga Odjela. Izvori u APIS-u tvrde da je njegovo zapošljavanje u toj tvrtki “pogurao” netko moćan iz zagrebačke gradske uprave, dakle iz reda drugog APIS-ova suvlasnika – Grada Zagreba. U siječnju ove godine Plenkovićeva Vlada imenovala ga je za predsjednika Uprave. Tako je ta IT tvrtka prvi put u svojoj povijesti za direktora dobila diplomiranog novinara koji je radio kao obavještajac, koordinator Markačeva istražiteljsko-braniteljskog tima i MORH-ov ugostitelj.

Share This Article