Zagreb dobiva spomenik Franji Tuđmanu, kipar ga izrađuje, a evo gdje će vjerojatno biti postavljen

Zagreb će uskoro dobiti spomenik Franji Tuđmanu, nakon natječaja na koji su prijavljena 22 rada, odabrana su četiri jednako dobra da bi izbor na kraju pao na viziju kipara Kuzme Kovačića kojem će to biti treći spomenik predsjedniku Tuđmanu.

U svom će ateljeu splitski kipar Kuzma Kovačić uskoro raditi na spomeniku Franji Tuđmanu. Ideja mu je pokazati prvog predsjednika kao osobu koja je hrvatski narod povela u slobodu.

“Radi se dakle o figuri predsjednika Tuđmana u iskoraku, pokretu prema naprijed, spomenik će imati svoju i dinamiku i statiku koju svaki kip mora imati”, rekao je kipar.

No, mjesto gdje će u Zagrebu spomenik biti postavljen još nije poznato.

Prvotna je ideja bila postaviti spomenik na Trgu koji nosi njegovo ime, no to se neće dogoditi.

Građani dvoje treba li uopće podizati spomenik, a ako se radi, onda im se čini logično da bude na Tuđmanovu trgu.

No, gradonačelnik Bandić je, čini se, odlučio drukčije. Više od 4 metra visok kip doktoru Franji Tuđmanu najvjerojatnije će biti postavljen na sveučilišnoj livadi pored fontana.

Kip bi gledao prema sjeveru gdje se s druge strane ceste misli podići spomenik Domovini. Obitelj Franje Tuđmana o spomeniku nije željela razgovarati, njegov sin Miroslav smatra da je sve to stvar politike.

Sve bi to bilo dio spomeničke Lenucijeve osi koja počinje sa spomenikom Većeslavu Holjevcu, pa preko Tuđmanova, kralja Tomislava, Strossmayerova i Šubića Zrinskog završava spomenikom Stepincu.

Kipar Kuzma Kovačić tražio je još nekoliko mjeseci za doradu spomenika pa kip najvjerojatnije neće biti postavljen prije jeseni.

Facebook Komentari