Uniforme u školama, jedni za drugi protiv – koje je vaše mišljenje ?

Piše: Dražen Prša

U 16. stoljeću, Engleska postaje prva nacija koja uvodi obvezne uniforme za svoje učenike, ali s neplemenitim ciljem, kako bi se siromašna djeca koja su pohađala tzv. dobrotvorne školske programe, razlikovala od učenika elitnih škola iz bogatih obitelji. Tek u 19. stoljeću uvode se uniforme u elitne škole kada one postaju norma, ali, štoviše, i vrsta opsesije.

Školska se uniforma kod nas pojavljuje se potkraj 19. stoljeća. Za djevojčice se najčešće sastojala od crne kute i francuske kape (prva polovica 20. stoljeća). Dječaci su uglavnom nosili crne kape sa štitnikom i pozlaćenim brojem razreda koji pohađaju. Tijekom druge polovice prošlog stoljeća boja kute postupno se mijenja – najčešće se nose kute plave boje. Nose ih i djevojčice i dječaci.

Kao i u drugim državama i u Hrvatskoj je pitanje uniformi (ili kodeksa odijevanja) mnogo kompleksnije pitanje od toga što bi djeca trebala nositi u školu. Ono uključuje mnoge komponente kao što su – sloboda izražavanja osobnosti, kulturološke razlike, poboljšanje školskog sustava općenito, zaokret u odgojnom i obrazovnom pristupu i slično.

Uvođenje uniformi u škole kompliciran je proces. Na ravnatelju i školskom odboru je da postignu dogovor s roditeljima. Kod roditelja često je najveći problem novac koji treba izdvojiti kao dodatni trošak, ali i djeca koja, osobito ulaskom u pubertet, imaju potrebu odijevanjem izraziti svoju osobnost, kreativnost i stav te nerijetko pružaju otpor školskim uniformama ili kodeksu odijevanja.

Trenutno u Hrvatskoj neznatni broj osnovnih škola provodi model obveznih školskih uniformi.

Školske su se kute nosile iz više razloga. Najprije, trebale su zaštititi dječju odjeću od prljanja i uništavanja, sakriti neprikladnu odjeću ponekih učenika, ali i poslužiti da se učenike lakše prepozna na ulici ili u školi te da se nitko posebno odjećom ne ističe. U svečanim se prilikama u školi do 1990. godine nosilo pionirsko odijelo.

Kad je riječ o gradu Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić preporučio je da se u zagrebačke osnovne škole uvedu uniforme. Neki roditelji ovu preporuku su dočekali “na nož” jer vjeruju da će se tako ograničiti prava djece, dok se drugima ideja sviđa.

U Facebook grupi “Nastavnici org.” pokrenula se rasprava na tu temu, a nastavnici su jasno iznijeli svoja mišljenja. Osim komplikacija do kojih će doći prilikom realizacije ove Bandićeve ideje, problem leži i u činjenici da mnogim zagrebačke škole u katastrofalnom stanju zbog čega uniforme trenutno nisu prioritet.

“Treba prvo uložiti u škole,popraviti krovove,staviti fasade i nove prozore,da ne govorim da su učenici u boravku čitav dan, a na raspolaganju im je komadić betona i 2 stabla. Pratimo prognozu i zahvalni smo na svakom danu bez kiše jer ih možemo malo izvesti van,a tek povremeno imamo slobodnu dvoranu.

Koliko sam već lopti i užadi za preskakanje nakupovala od svoje plaće jer mi je već neugodno vući roditelje za rukav i moliti da kupe loptu, papir za crtanje ili nešto što nam je potrebno. Još je nama ok, kad vidim i čujem kako neke druge škole jedva funkcioniraju.

U jednom kvartu škola ima samo staru ploču i kredu, a u susjednom kvartu super moderna škola sa pametnim pločama,projektorima i ne znam čime sve ne. Još kad si zamislim svoje prvašiće boravkaše čitav dan u uniformi tamo u kasno proljeće,užas! Ima trenutno bitnijih i hitnijih stvari od školskih uniforma,za to ima vremena.”, neka su od razmišljanja roditelja.

Svoju odluku o povratku uniforme u školske klupe Grad je obrazložio željom da se “učenici osjećaju prihvaćeno bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolaze te da se, umjesto skupom i markiranom odjećom, ističu samo svojim trudom, sposobnostima, dobrim ocjenama i rezultatima.

” Nastavnici ističu da je eventualna diskriminacija stvar roditeljskog odgoja, a ne učitelja. Pitanje je i koliko će uniformi školarci dobiti te kako će se sankcionirati njezino nenošenje u školu. Kako navode, borbu konstantno vode i sa školskim šlapama.

Učitelji ističu da je potrebno osigurati dovoljno kompleta uniformi za cijeli radni tjedan. Ipak, ukoliko Grad i uspije osigurati dovoljan broj kompleta, nameće se čitav niz problema koji će pasti “na leđa” nastavnika.

Po našim informacijama osnovna škola “Juraj Dalmatinac” u Šibeniku, prva u Hrvatskoj, je uvela identične odore za sve učenike od prvog do osmog razreda.

Koje je vaše mišljenje ? Da li su uniforme dobra ili potpuno promašena preporuka?

Facebook Komentari