Sad je jasno da su priče o fašizmu bile floskule, DORH osim Hribara mora istražiti i ulogu Nine Obuljen

Sada je jasno da je posezanje za ideološkim floskulama fašizam antifašizam u proteklih godinu dana bilo smokvin list iza kojega su se krili u pravilu parcijalni klijentelistički interesi, ocijenio je bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović u RTL-ovim vijestima odgovarajući na pitanja o recentnim događajima u aferi HAVC.

Dakle, ovaj nalaz državne revizije predstavlja potvrdu stavova koje sam zastupao u proteklih godinu dana i dogodio se jedan jedini mogući scenarij, odlazak Hrvoja Hribara, rekao je Hasanbegović i ocijenio da se Upravni odbor HAVC-a trebao sastati odmah nakon nalaza državne revizije i Hribara smijeniti.

Na pitanje kako vidi ulogu sadašnje ministrice Nine Obuljen koja je bila u Upravnom odboru u to vrijeme, Hasanbegović je objasnio koja je uloga tog tijela.

“Dakle, uloga Upravnog odbora je da skrbi o zakonitosti djelovanja, o financijskim sredstvima i u krajnjoj liniji upravlja HAVC-om”, rekao je Hasanbegović.

Na posebno pitanje voditeljice Mirjane Hrge, je li i ministrica Obuljen odgovorna u ovom slučaju, Hasanbegović je rekao:

“Ja ne bih nikoga izuzimao od odgovornosti, DORH nakon ovoga ne smije stati samo na ulozi gospodina Hribara, treba se dubinski ući u sve odgovornosti HAVC-a, a konačni pravorijek mora dati nadležni sud”.

Voditeljica je rekla da je Hasanbegović savršeno jasan, ne izuzima sadašnju ministricu Obuljen.

Iako sam svih ovih dana izbjegavao osobnu raspravu, ipak moram reći da njezina današnja izjava da do svega ovoga ne bi došlo da je postojao dijalog između mene i HAVC-a, predstavlja prvorazredni cinizam, i prebacivanje odgovornosti s onoga koji je zlorabio moć na mene kao tadašnjeg ministra koji je to pokušao spriječiti… Dakle, ja sam odbio isprazna dijalogiziranja i posegnuo za jedinim instrumentom koji sam imao, a to je upravni nadzor Ministarstva kulture kojega je gospodin Hribar odbio provesti uz iznimku da ne dobiva novac od HAVC-a nakon što prestane biti na tom mjestu, rekao je Hasanbegović.

Da je otvaranje arhiva lov na vještice, kaže Hasanbegović odgovarajući na pitanje voditeljice, govore oni koji imaju nečistu savjest.

To je civilizacijska stečevina, to je tek prvi korak u suočavanju s jugoslavenskom komunističkom baštinom i pogubnim posljedicama za društvo, drži Hasanbegović.

Bivši ministar kulture neće ni na lokalne izbore u Zagrebu, kaže da nije kandidat HDZ-a za to mjesto.

Facebook Komentari