Ponoš: SDP na još jednom dijelu arhive CK SKH “drži šapu”, priča o arhivi je svojevrsni uvod u lustraciju

U pregledu tiska u Novom danu gostovao je Tihomir Ponoš iz Novog lista.

Ponoš je komentirao nalaz Državne revizije o radu Vlade u 2015., posljednjoj godini mandata Zorana Milanovića je otkrio da je trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu – isplaćeno oko 500 inozemnih dnevnica u iznosu od 307 tisuća kuna, a za koje nema dokumenata koji bi potvrdili da su i bili na putu.

Kaže da je slučaj zanimljiv jer do sada u Hrvatskoj nismo imali nešto slično. Ističe da treba pričekati rezultate istrage koja će pokazati je li netko krivotvorio potpise.

“To bi značilo da je čovjek, ili više njih, bio nevjerojatno drzak ili socijalni očajnik koji je zbog nekakvog privatnog razloga trebao novac”, kaže.

Ponoš primjećuje da je ova priča o isplatama dnevnica došla nakon nedavne priče o računima iz Albanije, a koja je očito bila plasirana iz SDP-a.

“Ne bi me čudilo da za nekoliko mjeseci bude još obračuna s računima u borbi za preuzimanje stranke”, ističe.

Na pitanje pada li rejting SDP-u zbog ovog, odgovara: “SDP ne tone zbog ovog slučaja, već zbog drugih razloga, pa i obračuna u SDP-u, ali i zato što već dva i pol mjeseca, kada je Bernardić došao na čelo stranke, nije uspio artikulirati suvislu oporbenu politiku”, kaže Ponos.

Što se tiče najave šefa Mosta Bože Petrova da će tražiti otvaranje državne arhive do 1990. godine, Ponoš kaže da nije jasno zašto takav zahtjev dolazi sada, jer, podsjetio je, predsjednik Sabora prije godinu dana bio protiv lustracije.

“Priča o arhivi je svojevrsni uvod u lustraciju”, mišljenja je.

“Ovo će biti tema koja će krčakati do izbora, do tada se ne može ništa napraviti po tom pitanju. SDP je arhivu CK SKH predao 1995., a što, zanimljivo je Petrov to nije znao. Mislim da u tim arhivima nema ništa senzacionalno, to nije arhiva Udbe”, kaže novinar Novog lista.

Ponoš kaže da SDP na još jednom dijelu arhive CK SKH, uglavnom starije od 30 godina, “drži šapu”, a što ne bi trebalo biti tako jer, smatra, o tome ne bi smjela odlučivati jedna stranka.

Share This Article