Oreškovićeva vlada je ipak odgovorila reviziji oko isplata dnevnica u Milanovićevu kabinetu, evo kako

SDP-ovci su se javno u priopćenju upitali zašto Oreškovićeva Vlada nije reagirala na nalaz revizije oko dnevnica u Milanovićevoj Vladi.

No, Vlada Tihomira Oreškovića je reagirala na upit revizije.

U očitovanju od 16. rujna 2016., u vezi s rashodima za službena putovanja posebnih savjetnika predsjednika Vlade RH, Ured za opće poslove navodi da je iz Ureda predsjednika Vlade RH dobio sljedeće informacije: Službena putovanja posebnih savjetnika je dogovarao i odobravao predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH uz prethodnu konzultaciju s predsjednikom Vlade RH.

Nakon putovanja savjetnici su usmeno izvještavali Ured predsjednika Vlade RH o obavljenim službenim putovanjima, u svrhu informiranja i savjetovanja predsjednika Vlade RH, piše u izvješću revizije nakon kojeg se do prekjučer nije događalo ništa.

Rashodi za dnevnice tri posebna savjetnika, evidentirani su na temelju 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, prema kojima im je za 2015. isplaćeno ukupno 532 dnevnice. Za dvojicu savjetnika je isplaćeno po 186 dnevnica, a za jednog 160 dnevnica. Rashodi za prijevoz i smještaj prema navedenim putnim nalozima nisu ostvareni. Prema podacima iz putnih naloga, svrha putovanja su odlasci u radni posjet u vezi s održavanjem međunarodnih konferencija, simpozija i drugih zbivanja, za sva putovanja u odlasku i povratku se koristi organizirani prijevoz, troškove puta i smještaja plaća organizator, a pojedino putovanje je trajalo od 9 do 12 dana. Putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno, utvrdila je revizija.

Odredbama članka 14. stavka 2. Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine 95/05, 96/06, 68/07, 146/08, 2/09, 9/09 – ispravak, 146/09, 123/10, 137/11, 61/12, 79/13, 160/13, 157/14 i 137/15), propisano je koje podatke i dokumentaciju treba sadržavati uredan i vjerodostojan putni nalog, a
između ostalog treba sadržavati i izvješće s puta, podsjetila je revizija.

Tomislav Saucha, šef Milanovićeva kabineta, te savjetnici Neven Budak, Slavko Goldstein i Siniša Petrović, tvrde da s isplatom više os 307 tisuća kuna za dnevnice nemaju nikakve veze i nisu nikud putovali, a neki su već dali iskaz DORH-u.

Facebook Komentari