Josipović u razgovoru za medije u Srbiji: HDZ vodi dvoličnu politiku, žmiri na ustašofiliju

Bivši hrvatski predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da HDZ “žmiri na ustašofiliju”, a da vodeći političari u Hrvatskoj i dio medija imaju kompleks Srbije.

Osim toga, intervjuu za Politiku navodi da se političari u Hrvatskoj boje ući u otvoreni dijalog i traženje najboljih rješenja za dvije držve.

“Opterećeni su strahom da će im suradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržavnim problemima koje imamo donijeti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslovenske politike. Boje se ući otvoreni dijalog i traženje najboljih rješenja za obje države,” rekao je Josipović.

Josipović smatra da tome paralela postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže u izuzetno agresivnoj retorici, koja je, ocjenjuje “na rubu građanske pristojnosti”.

Prema njegovim riječima, uzrok “nikada gorih” odnosa Hrvatske i Srbije je potreba vodećih političara da svoj uspjeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a problemi između dvije zemlje su, ocjenjuje, takvi da ih ne mogu riješiti međudržavne komisije već samo kontakti i dogovori na najvišem nivou.

Pojasnio je svoju nedavnu izjavu kako se hrvatstvo ne mjeri koliko se voli hrvatska domovina već koliko se ne voli Srbija, precizirao je pri tome mislio na mentalitet koji nameće politička desnica.

“Da ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primjećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti objema državama, i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj,” kaže Josipović.

Josipović smatra da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) žmiri na ustašofiliju koja je sve izraženija u Hrvatskoj.

“HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u europskim institucijama, veliki su antifašisti. Medutim, u zemlji na oba oka žmiri na ustašofiliju, koja je sve izraženija”, rekao je on.

Josipović ocjenjuje i da “snažno sikće i četnička zmija u Srbiji uz napomenu da je povijest pokazala da su one “po pravilu jedna drugu hrabrile i poticale.”

Facebook Komentari