Hasanbegović: Nalaz revizije o HAVC-u moralna je zadovoljština; pozdravio ideju o otvaranju arhiva

Predsjednik Hrvatskoga sabora i Mosta nezavisnih lista, Božo Petrov ponovno je pokrenuo priču o komunističkim tajnama. Najavio je zakon o potpunom otvaranju arhivske građe za javnost.

HDZ-ov zastupnik i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović u Studiju 4 na HTV-u rekao je da “snažno podržava ovu inicijativu koja se nadovezuje na njegovu  ministarsku koju nije uspio provesti do samoga kraja”, ali pita se zašto tek sada Petrov otvara ovu problematiku koja se trebala rješavati desetljećima ranije.

“Ovo cjelokupno pitanje treba imati i snažne društvene posljedice, treba se provesti proces cjelovitoga suočavanja s jugoslavenskom komunističkom baštinom i njezinim društvenim posljedicama koje osjećamo sve do danas”, naglasio je. Na pitanje tko i zašto priječi potpuno otvaranje arhivske građe javnosti Hasanbegović je rekao da se ne može jednoznačno odgovoriti jer su postojali tazličiti interesi.

Različiti su obrasci rješavanja tog pitanja ali govoto sve bivše komunističe zemlje riješile su ih otvaranjem pitanja i ustrojavanjem posebnih državnih ustanova koje su izučavale to razdoblje, ali i kolokvijalno zvanom lustracijom uklanjanja društvenog utjecaja ključnih aktera komunističkog razdoblja, dodao je. “Bez toga ne možemo doći do društvenog mira i konsenzusa o vrijednostima na kojima počiva moderna Hrvatska – država kojoj je temelj pobjeda u Domovinskom ratu i demokratske ustavne vrednote i koja ne smije tražiti svoje utemeljenje u razdobljima prije uspostave moderne hrvatske države”, smatra Hasanbegović.

Za najnovija zbivanja u HAVC-u rekao je da su “jedna vrsta moralne zadovoljštine, jer sam inzistirao na zakonitosti u djelovanju. Gospodin Hribar zbog osebujnog stava nije bio osoba pogodna za dijalog. Ključan argument za smjenu trebao je biti ovaj nalaz državne revizije, koji je došao tek sada. HAC se ne može positovjetiti s jednim čovjekom i zato je ostavljeno vremena da se djalogom nađe rješenje, ali sada su stvari jasne i danaas je moguća samo jedna odluka – da Hribar podnese ostavku ili da ga Upravni odbor smjeni. On je samo vrh sante leda, ne bi ga smio naslijediti nitko uključen u tu mrežu već osobe koje će prekinuti dosadašnje klijentelističke prakse”, zaključio je Hasanbegović.

Facebook Komentari