Danas svečano otvaranje prvog hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu

Piše: Dražen Prša

Nakon nedjeljnog sastankom sa s kuvajskim državnim poglavarom emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da s pravom možemo očekivati veliki potencijal za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Kuvajta, što se prvenstveno odnosi na obrambenu industriju.

“Obavili smo niz razgovora, gospodarstvo je bilo u prvom planu… tako da s pravom možemo očekivati sklapanje niza ugovora što će zasigurno doprinijeti boljoj, konkretnijoj i lakšoj poslovnoj suradnji između Kuvajta i Hrvatske, rekla je Grabar-Kitarović nakon razgovora zgovora u palači Bajan u Kuwait Cityju.

“Razgovarali smo o prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, ali i o mogućnostima da hrvatske tvrtke za građevinske radove u Kuvajtu obavljaju poslove na infrastrukturi, poglavito željeznici i svim ostalim pratećim poslovima vezanim za tu industrijsku granu, a važan je i poslovni segment usmjeren na obrambenu industriju”, rekla je hrvatska predsjednica Grabar Kitarović.

“Kad govorim o obrambenoj industriji prvenstveno na zaštitnu opremu kao što su kacige i prsluci, ali isto tako i na naoružanje”, rekla je Grabar-Kitarović, izdvojivši da tu misli na hrvatsku tvrtku HS Produkt, koja je “jedna od najjačih svjetskih tvrtki u proizvodnji pištolja i revolvera, ali i drugog vrsta naoružanja”, te Đuro Đaković koji se u Kuvajtu natjecao na javnom natječaju za oklopna vozila.

“Uvjerena sam da ćemo realizirati taj posao milijunske vrijednosti”, rekla je hrvatska predsjednica, te dodala da je u pitanju i “Brodotrogir“ koji bi trebao realizirati poslove oko gradnje četiri kemijska broda”.
Razgovarali smo i o političkoj i sigurnosnoj suradnji na stabilizaciji kako ovog dijela Bliskoga istoka tako i jugoistoka Europe.

Nije propustila istaknuti da je islamska zajednica u Hrvatskoj vrlo bitan dio društva, i da je važna suradnja muslimana s većinskim hrvatskim narodom i drugim nacionalnostima u Hrvatskoj.

Posjet je organizirala Hrvatska gospodarska komora, a u izaslanstvu su bili predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.
Danas će biti upriličeno svečano otvaranje prvog hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu, susret predsjednice s pripadnicima hrvatske zajednice. Neslužbeno, i u Zagrebu je u planu otvaranje veleposlanstva Kuvajta u drugoj polovici ove godine.

Facebook Komentari