VIDEO Na Širokom Brijegu počeli su 7. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

U samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu počeli su 7. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca u povodu 72. godišnjice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Posebno utemeljena Vicepostulatura prikuplja materijalne dokaze i pisane tragove o zločinima nad franjevcima potkraj Drugoga svjetskog rata i u poraću, kako bi se u Crkvi otvorio proces beatifikacije, odnosno proglašenja pobijenih mučenicima, blaženim i svetima.

Središnja komemoracija bit će 7. veljače u Širokom Brijegu, a predvodit će je prof. dr. Tonči Matulić s KBF-a iz Zagreba.

Fra Miljenko Stojić, voditelj Vicepostulature postupka mučeništva, govoreći o stradanju fratara među kojima je bilo i sveučilišnih profesora, u samostanskom skloništu 7. veljače 1945., rekao je kako je za nekoliko dana jugokomunistima trebalo naprave 161 grobište i 161 stratište. Među tim žrtvama je i 12 hercegovačkih franjevaca iz samostana koji su osvojili oko 10 sati, a oko 16 sati je započelo ubijanje. Stražar je jednog po jednog odvodio i određivao koji vojnik će ubiti kojeg franjevca. Ubijeni su metkom u zatiljak i na kraju spaljeni, kaže fra Stojić.

Facebook Komentari