Sisačko-moslavačka županija: Tradicionalan novinarski bal u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva

Piše: Dražen Prša/portal53.hr

Petrinjski radio se u svoj grad vratio ponovno s vrijednim priznanjima i nagradama s tradicionalnog novinarskog bala kojeg organizira Hrvatsko novinarsko društvo Sisačko-moslavačke županije.

Marin Fran dobitnik je ovogodišnje jubilarne nagrade za 10 godina rada na Petrinjskom radiju, kao što je dobitnik i nagrade struke, „Zlatno pero“ za radijsko novinarstvo i to za emisiju „Trenica“ u kojoj je ugostio Ivu Anzulović, novinarku koja se godinama bavi temom privatizacije tvornice Gavrilović.

„Brzo je prošlo 10 godina moram priznati i bilo je to turbulentno razdoblje, puno događanja, kako poslovnih tako i privatnih. Kada sam saznao da će mi biti uručena ova jubilarna nagrada, malo sam razmišljao, vrtio film u glavi što se sve događalo i bilo je lijepo prisjetiti se svih događaja.

Drago mi je da je još nekoliko kolega dobilo ovu nagradu i svi koji su dobili znaju što znači ovaj posao, da nije nimalo lagan te da je ovaj posao dosta stresan“, rekao je Fran.

MARIO GRŠIĆ

Posebno priznanje, nakon onog osvojenog za životno djelo od strane Hrvatske udruge radija i novina, dobio je i od županijskog HND-a naš Ivica Mioković u obliku malog zlatnog mikrofona, dok je također posebno priznanje, preciznije pehar i šampanjac za „Najbolju prijavu na natječaj“ osvojio direktor Petrinjskog radija Mario Gršić.

Predsjednica HND-a Sisačko-moslavačke županije Karmen Valenta izrazila je zadovoljstvo što novinari naše županije održavaju ovu tradiciju Novinarskog bala.

„Ono što je posebnost ovogodišnjeg novinarskog bala, to je svečanost naše struke, shvatio to netko ili ne. Upravo dodjela tih nagrada, uručivanje posebnih priznanja, posebno uručivanje jubilarnih nagrada ljudima koji su dugi niz godina ostali u struci bez obzira na sve prepreke na koje su tijekom svoga rada nailazili je svečanost novinarstva“, kazala je Valenta i dodaje kako je posebnost ovogodišnjeg novinarskog bala, izdavanje „Leksikona novinarstva“ za razdoblje od 1945.godine do danas. Promocija „Leksikona novinarstva“ bit će u cijeloj našoj županiji, kao i Zagrebu.

LEKSIKON

„Činjenica je da živimo u vremenu u kojem je informacija sputana, što nije dobro. Informacija je sputana jer je najčešće politički obojana, što apsolutno nije dobro. Ono što svi mi novinari želimo je da nas se pusti da radimo svoj posao. Puno puta sam rekla da se nitko u brodograđevnoj industriji neće miješati u posao čovjeku koji gradi brodove, ali novinaru se svatko misli kako se može umiješati i miješa se i to nije dobro. Vjerujem da će ta praksa prestati i da ćemo mi svoju struku nastaviti raditi onako kako ona to zaslužuje na dobrobit svih nas koji živimo u ovoj zemlji“, zaključila je Valenta.

Tradicionalno druženje novinara naše županije uveličao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković koji je istaknuo kako ovakva druženja nisu uobičajena u ostalim ograncima u Hrvatskoj.

„Jako je važna ova dodjela nagrada kao što je važan ovaj Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije. Ovaj Leksikon je važan za cijeli HND, nadam se da će potaknuti i druge ogranke da takvo nešto naprave. Nama je važno zbog toga što nakon više godina krize je to, uz jednu knjigu koju smo nedavno reizdali, ponovno obnavljanje tradicije da HND bude i izdavač i da izdaje knjige te priručnike i zbog toga nam je ovaj Leksikon vrlo važan“, istaknuo je Leković.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić pohvalio je organizaciju još jednog novinarskog bala, kao što se zahvalio svim novinarima na korektnom obavljanju posla. Čestitao je ovogodišnjim laureatima.

„Čestitam svima onima koji su u protekloj godini zavrijedili svojim radom da dobiju ovako vrijedne nagrade HND-a naše županije. To je nešto što je doista pohvalno. Želim poručiti i vama novinarima i nama političarima da smo mi odgovorni za ono što mi govorimo kao političari, ali i novinari imaju vrlo važnu ulogu gdje moraju doista biti savjesni da ono što rade, da to bude preneseno vjerodostojno, da rade svoj posao vrlo odgovorno, da nema nekih drugačijih načina izražavanja i izvještavanja“, rekao je Žinić.

Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović također je čestitao svim ovogodišnjim laureatima. Kaže kako ova priznanja Petrinjskog radija i Portala 53 puno znače za one koji slušaju naš radio i čitaju Portal 53. „Vi ste ustvari tim, to je timski rad i bez tima ne može se ništa.

Ne može niti pojedinac sve nositi sam. Dobro ste to ustrojili, radite dobar posao, dajete jedan veliki doprinos korektivu svakoj politici, dajete doprinos da je demokracija živa i zdrava onoliko koliko su ustvari novinari aktivni i koji pokazuju u kojem smjeru dobre politike idu i da su korektiv u onom dijelu kako i na koji način stvarati bolje uvjete, boljeg života u Petrinji“, rekao je Dumbović te ujedno pohvaljuje ovogodišnju organizaciju novinarskog bala.

Tradicionalno su dodijeljene i godišnje novinarske nagrade „Zlatno pero“, koja je dizajnerski oblikovala i napravila te darovala obitelj Vrbanus. Ove godine dodijeljeno je ukupno šest Zlatnih pera, tri priznanja za 10 godina rada u struci, jedno za 35 te jedno za 55 godina rada u struci. Ove godine dodijeljena su i četiri posebna priznanja.

Jubilarnu nagradu za 10 godina osvojila je i Gordana Pelin (Radio Moslavina i Moslavački list) te Jasmina Grgurić (Novi sisački tjedni). Za 35 godina rada u struci jubilarna nagrada dodijeljena je Ivanu Gračakoviću (Radio Moslavina i Moslavački list), dok je za 55 godina novinarskog rada priznanje osvojio Antun Petračić (PS Portal).

„Zlatno pero“ za najbolju fotografiju „Miroslav Mimi Kiš“ pod nazivom „Izazov“, ove godine osvojio je Željko Gašparović (Novska.IN), dok je „Zlatno pero“ za Internet novinarstvo otišlo u ruke Katici Gašljević Tomić (PS Portal). Za radijsko novinarstvo „Zlatno pero“ je osvojio naš Marin Fran za emisiju „Trenica“, dok je „Zlatno pero“ za televizijsko-snimateljski rad osvojio Mario Maričković (Radio Televizija Banovina). Zlatno pero za televizijsko novinarstvo otišlo je u ruke Igoru Ahmetoviću (HRT), dok je Zlatno pero za tiskano novinarstvo pripalo Danijelu Preradu (Večernji list).

Posebna priznanja ove godine dodijeljena su Mariju Gršiću (Petrinjski radio/Portal 53) za „Najbolju prijavu za natječaj“, Ivici Miokoviću (Petrinjski radio/Portal 53) u obliku malog zlatnog mikrofona. Za rad na „Leksikonu novinarstva“ posebna priznanja dodijeljena su autorima navedenog Leksikona Zdravku Strižiću i Vladimiru Pajtlaru.
fotografi

Facebook Komentari