Sudac Mrčela je parafrazirao Preradovića i kazao: “Stalna u Hrvatskoj samo reforma – jest”

Rumunjska Vlada povukla je spornu uredbu o dekriminalizaciji nekih koruptivnih dijela, zbog koje je ovoga tjedna svaki dan prosvjedovalo stotine tisuća Rumunja.

O zbivanjima u Rumunjskoj, ali i o tome gdje je Hrvatska danas po pitanju borbe protiv korupcije U Temi dana govorio je predsjednik središnjeg europskog antikorupcijskog tijela (GRECO) i sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela.

“Nakon pregovora s EU-om počeli smo se ponašati kao da je borba protiv korupcije gotova, ali nije – izostala je politička volja, ali i utjecaj medija”, kazao je Mrčela. Smatra ipak da je u Hrvatskoj stvarno stanje – bolje od dojma borbe protiv korupcije.

Govoreći o najavljenoj reformi pravosuđa Mrčela je parafrazirao Preradovića i kazao: “Stalna u Hrvatskoj samo reforma – jest”. “Treba napraviti raščlambu onog što valja, a što ne valja, a to se ne radi”, rekao je te naveo da reforma ne rješava neka bitna pitanja, primjerice – što je s onim sucima koji rade u pravosuđu i u izvršnoj vlasti.

Komentirajući najnoviji slučaj isplate inozemnih dnevnica iz ureda bivšeg premijera Zorana kazao je kako DORH vrlo dobro zna što treba raditi s nalazima državne revizije, ako postoji sumnja u kazneno djelo. “Ne mislim da DORH radi selektivno. DORH dobro radi svoj posao, obzirom na kapacitete koje ima”, smatra Mrčela koji je svoj razgovor u temi dana zaključio riječima: “Borba protiv korupcije počinje obrazovanjem, a ne pravosuđem – s pravosuđem ta borba završava”, zaključio je Mrčela.

Facebook Komentari