Srbi počeli rušiti zid u Sjevernoj Mitrovici, Thaci ocijenio da je sporazum dokaz da se sve može riješiti dijalogom

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je da sporazum između lokalnih i centralnih institucija Kosova o rušenju zida u Severnoj Mitrovici dokaz kako se svaki problem može prebroditi međuinstitucionalnih dijalogom.

Thaci je naveo da je ovo “pravi put koji svi trebaju pratiti, jer samo zajedničkim angažiranjem može se poboljšati blagostanje građana i ojačati mir i stabilnost na Kosovu i regiji”.

Kosovski predsjednik je poručio da Kosovo garantira prava i slobode svakom građaninu i bez obzira na etničku pripadnost, svi treba da se osjećaju jednaki.

U međuvremenu, odbornici Skupštine općine Sjeverna Mitrovica jednoglasno su usvojili sporazum o rušenju zida kod mosta na Ibru, koji je gradonačelnik tog dijela grada Goran Rakić postigao s Vladom Kosova.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, Goran Rakić je izjavio da je sporazum postignut u cilju mira i spuštanja tenzija.

Danas su Srbi počeli rušiti taj zid.

On je objasnio da je dogovreno da će novi zid, znatno niži od postojećeg, biti postavljen dva metra iza sadašnjeg i da će služiti kao zaštita kako automobili ne bi išli u u dio pješačke zone koja se sada gradi u glavnoj ulici Kralja Petra, u Sjevernoj Mitrovici.

Podsjetımo, Srpske lokalne vlasti u Mitrovici izgradile su početkom studenog 2016. potporni zid pored mosta na Ibru visok dva metra, što je izazvalo burne reakcije vlasti u Prištini i pripadnika albanske zajednice.

Dogovor o rušenju zida potpisali su ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Ferat Shala, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i zamjenik premijera Branimir Stojanović. Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovali su i kosovski premijer Isa Mustafa, šefica Ureda Europske unije na Kosovu Natalia Apostolova i veleposlanik SAD-a na Kosovu Greg Delawie.

Facebook Komentari