Ne vidim razloga da protiv otvaranja arhiva bude bilo tko, osim onih koji su možda osobno ugroženi ili kompromitirani

Glavni tajnik HDZ-a (i potpredsjednik Hrvatskog sabora) Gordan Jandroković komentirao je tri, kako se to kaže, aktualne političke teme: prijedlog da se otvore arhivi iz doba komunizma i panika koju je to izazvalo među pojedinim političkim opcijama, podmetanja na račun Ivana Anušića nakon što je objavljena njegova kandidatura za osječko-baranjskog župana te koalicija HDZ-HSS u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

HDZ je na svojoj stranici objavio sažetke izjava glavnog tajnika stranke:

O OTVARANJU KOMUNISTIČKIH ARHIVA

Inicijativa da se dokumenti Saveza komunista i državnih tijela nastali do kraja 1990. učine dostupnima javnosti nije nova, ona je kompatibilna s našim najavama o odgovornom suočavanju s prošlošću – koju HDZ zagovara već dulje vrijeme. Uostalom , predsjednik Plenković najavio je osnutak povjerenstva koje bi se na stručan i pluralističan način bavilo upravo tom temom.

Otkrivanje istine vrlo je važno za hrvatsko društvo – i ne vidim razloga da protiv otvaranja arhiva bude bilo tko, osim onih koji su možda osobno ugroženi ili kompromitirani. Primarno svima nama treba biti interes da saznamo što se zaista događalo u tih 45 godina totalitarne Jugoslavije. Oni koji su sada zabrinuti zacijelo to najbolje znaju, ali nisu oni ti koji trebaju određivati hoće li se arhivi otvarati ili ne.

O „SLUČAJU“ ANUŠIĆ

Događaj zbog kojeg je Anušić uvjetno osuđen zbio se prije punih 18 godina, a u međuvremenu je on već 12 godina načelnik Općine Antunovac te je dva puta biran u Hrvatski sabor. Zanimljivo, ta se informacija „pojavila“ nakon što je objavljena Anušićeva kandidatura za župana – očito su u pitanju politički razlozi.

Kolega Anušić, što nije nikakva tajna, pogriješio je u mladima danima, dobio kaznu, a nakon nje – u 18 godina – više nije ponovio nijedno kažnjivo djelo. Ovaj mu se namjerno plasirani „slučaj“, kao hrvatskom branitelju i dragovoljcu Domovinskog rata, čovjeku koji je već dugo u politici i na čelu jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj, neće negativno odraziti na kandidaturu.

O KOALICIJI S HSS-om

Vjerujem da je koalicija HDZ-HSS-HSLS u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vrlo snažna politička opcija – koja će ostvariti pobjednički rezultat! Prema narodnjačko-demokršćanskom načelu supsidijarnosti koji njegujemo, stranačke organizacije HDZ-a na županijskim, gradskim i općinskim razinama mogu same birati s kim će koalirati.

Facebook Komentari