Vlada Kosova i Srbi postigli sporazum: Sporni zid pored mosta u Sjevernoj Mitrovici se ruši, otvara se promet

Vlada Kosova postigla je sporazum sa srpskim predstavnicima da se sporni zid pored mosta u Sjevernoj Mitrovici sruši, javlja Anadolu Agency (AA).

Srpske lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici izgradile su početkom prosinca 2016. potporni zid pored mosta na Ibru visok dva metra, što je izazvalo burne reakcije vlasti u Prištini i pripadnika albanske zajednice.

Dogovor o rušenju zida potpisali su ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Ferat Shala, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i zamjenik premijera Branimir Stojanović.

Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovali su i kosovski premijer Isa Mustafa, šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalia Apostolova i ambasador SAD-a na Kosovu Greg Delawie.

“Zajednički smo postigli rešenje koje će spustiti tenzije na sjeveru Kosova, pomoći slobodi kretanja i stvoriti ambijent u korist svih građana na sjeveru i jugu Mitrovice”, navedeno je u priopćenju Vlade Kosova.

Iz Vlade nisu navedeni detalji postignutog dogovora, samo je istaknuto da će narednih dana javnost biti obaviještena o ponovno razmotrenom planu za uređenje pješačke zone sa sjeverne strane mosta, predviđene sporazumom postignutim u dijalogu u Bruxellesu o revitalizaciji mosta na Ibru.

Kosovski mediji danas prenose detalje potpisanog sporazuma, koji predviđa uklanjanje postojeće strukture.

“U subotu na nedelju, 4 na 5. veljače da se završi ograđivanje cijelog gradilišta. U nedjelju, 5. veljače, počet će uklanjanje postojeće strukture i završit će se što je prije moguće,” navodi se u sporazumu.

U dokumentu piše i da će izrada novog projekta/dizajna početi 7. veljače.

Most na reci Ibar, koji dijeli Mitrovicu na južni albanski i sjeverni srpski dio i više godina je bio potpuno blokiran betonskim, a potom i zimzelenim barikadama, koje su postavili Srbi kako bi spriječili odvijanje prometa na tom mostu.

Potpuno uklanjanje barikada i puštanje prometa na mostu dogovorile su Vlade Kosova i Srbije tijekom dijaloga u Bruxellesu.

Facebook Komentari