AUDIO Toksini u hrani: Poslušajte izjavu ministra zdravstva, nešto se događa, sve je više karcinoma kod mlađih ljudi

Saborski zastupnik Željko Lacković objavio je izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića sa sjednice Odbora za poljoprivredu i zdravstvo.

U ZEMLJI ZDRAVE HRANE UMIREMO OD RAKA – NEŠTO SE DOGAĐA

7. prosinca na zajedničkom Odboru za poljoprivredu i zdravstvo ukazao sam na zastrašujuće podatke o pojavnosti karcinoma u Hrvatskoj po čemu smo na 2. mjestu u EU s 321 novooboljelim na 100.000 stanovnika dok je europski prosjek 214 oboljelih.

Stalni rast novooboljelih kojih je za primjer u Cipru, Malti, Finskoj ispod 150 očito je povezan s ne/kvalitetom hrane koju konzumiramo, a koja se nekontrolirano uvozi i distribuira kroz trgovačke lance.

Ni danas nema adekvatne reakcije državnih institucija na smrt Mirka Vidovića, petogodišnjeg dječaka iz Bregane čija se obitelj otrovala salmonelom zaraženim jajima. Hrvatska agencija za hranu samo formalno obavlja poslove iz nadležnosti, a epidemiju stalnog porasta pojavnosti karcinoma koji jedino može biti posljedica konzumacije hrane upitne kvalitete ne nastoji spriječiti. Uvezeno meso i mesne prerađevine se ne podvrgavaju kemijskoj analizi kojom se utvrđuje oksidacija stanica i hidroliza masti, tako da nemamo podataka o stvarnoj starosti mesa, dok svježe meso ne mora imati oznaku datuma klanja životinje.

Sve ovo iskorištavaju razni trgovci radi bogaćenja, a državne institucije ni nakon smrtnih slučajeva djece ne poduzimaju ništa. Bez donošenja pravilnika kojima će se zaštititi potrošači i dalje će u zemlji mediteranske kuhinje i kvalitetne zdrave domaće hrane rasti troškovi liječenja oboljelih od raka kojih je 50% više od europskog prosjeka.

Na moje izlaganje odgovorio je ministar zdravstva dr. Milan Kujunđić rekavši:

„Dakle, nešto se događa…“ poslušajte audio zapis

Facebook Komentari