VIDEO Najbrži vlak na svijetu: brzina koja više odgovara avionskoj, ni T od trenja!

Kina se zadnjih desetak godina ubrzano gradi, neboderi niču na sve strane, a sve to prati i moderna prometna infrastruktura. Diljem zemlje grade se najmoderniji aerodromi, a jedan od njih može se pohvaliti i najbržim vlakom na svijetu.

Vlak u Šangaju, koji povezuje Internacionalni aerodrom Pudong s gradskom podzemnom željeznicom, slobodno može nositi nadimak “munja”. Naime, već smo do sad više puta čuli za brze vlakove, ali niti jedan nije bio ovako brz, s maksimalnom brzinom od 430 kilometara na sat!

S tom brzinom šangajski se vlak može pohvaliti kako je najbrži komercijalni vlak na svijetu. Za njegovo pokretanje koristi se magnetska levitacija. Vlak ne dodiruje tračnice i ne kreće se po njima već zapravo “lebdi“.

Ovakve brzine, koje lagano podsjećaju na one avionske, moguće je postići jer nema trenja pa nas ne bi trebalo čuditi ni da vlakovi ovakve vrste uskoro probiju brzinu i od 500 kilometara na sat. Karta za ovaj vlak stoji 80 yuana, što odgovara jednakom iznosu u kunama. Vožnja traje tek 7, 8 minuta, a za to vrijeme prevalit ćete 30 kilometara. Vagoni su udobni i dovoljno prostrani, a prema riječima putnika “truckanje” se osjeti minimalno, piše Punkufer.hr.

Facebook Komentari