Orban na susretu s Putinom u Budimpešti prozvao Hrvatsku: Blokirani smo s juga!

Tradicionalni veljački susreti ruskoga predsjednika Vladimira Putina i mađarskoga premijera Viktora Orbána nastavili su se i ove godine sedmi put. Dvojica lidera održavaju svakogodišnje susrete od 2010. godine, kad je Orbán došao na vlast u Mađarskoj. Putin je, pak, na vlasti u Rusiji još dulje, od 2000.

Nekadašnji najglasniji antiruski političar u Mađarskoj Viktor Orbán, najvjerniji je ruski saveznik unutar Europske unije pa ga mnogi, s pravom ili ne, zato već nazivaju ruskim trojanskim konjem u Bruxellesu. Putin je, s druge strane, zahvalan Orbánu jer je Mađarska jedna od rijetkih zemalja EU u koju ruski lider može doći kad hoće ili kad želi pokazati da nije u izolaciji, a pogotovo neće zaboraviti činjenicu da je Mađarska bila prva država EU koju je posjetio nakon aneksije Krima, kada ga je Bruxelles poslao u kut, piše Jutarnji list.

Putin od Orbána očekuje da ne ostane samo na riječima (on je najglasniji pobornik ukidanja sankcija), nego da u Bruxellesu pokrene neke opipljive korake prema tome, pa čak i da možda Mađarska jednostrano odustane od sankcija, pogotovo zato što provladine novine uoči Putinova dolaska ponavljaju kako je Mađarska zbog sankcija Rusiji izgubila 6,5 milijardi dolara. Kremlju se, osim toga, sviđa neokonzervativna pozicija Mađarske u pogledu migracijske krize, euroskepticizam kojim dodatno uzdrmava EU koji je ionako u blagom knockdownu. “Nerazumno je da Europa ignorira moć, snagu i mogućnosti koje ima i nosi sa sobom Rusija”, rekao je Orbán.

Osim što je potkraj prošle godine produljen ugovor s Gazpromom o isporuci plina (Mađarska kupuje 60 posto plina i 80 posto nafte od Rusije), Rusi nude da povoljno renoviraju i dograde mađarsku nuklearku Paksi, koja sada pokriva 40 posto potreba električne energije Mađarske. Posao je vrijedan 12 milijardi dolara, a Rusi daju deset milijardi kroz kredite. A nakon propasti Južnog toka, za koji je Mađarska trebala biti glavno čvorište, sada Kremlj nudi Mađarima da se uključe u plinovod Turski tok ili (i) da se spoje na Sjeverni tok te tako, u perspektivi, postanu glavni opskrbljivač ruskim plinom ovoga dijela Europe.

Orbán je, pak, ovu priliku iskoristio za prozivanje Hrvatske. “Mađarska je izgradila plinska postrojenja blizu hrvatske i rumunjske granice, ali ni Hrvatska niti Rumunjska niti EU nisu izgradile postrojenja pa smo lišeni mogućnosti da uspostavimo protok plina u dva smjera. Mi smo blokirani s juga”, rekao je Orbán.

Facebook Komentari