Socijaldemokratska vlada izazvala najmasovnije prosvjede od pada komunizma u Rumunjskoj, 60 privedenih, petero ozlijeđenih

Najmanje petoro ozlijeđenih a 60 privedenih – bilanca je sukoba demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti za prosvjeda u Bukureštu i drugim rumunjskim gradovima. Ovo su najmasovniji prosvjedi od pada komunizma 1989. godine.

Prosvjedi koji se održavaju nekoliko dana diljem Rumunjske, zbog paketa zakona i uredbi koji, prenose mediji, dekriminaliziraju koruptivne radnje i pomiluju mnoge osuđenike, eskalirali su sinoć, jer je vlada hitno izdala sporni dekret kojim se smanjuju kazne za korupciju, što bi mnoge političare moglo poštedjeti kaznenog progona.

Uredba, donesena u utorak, omogućit će dekriminalizaciju zloporabe vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 48.000 dolara.

Procjenjuje se da je na ulice širom Rumunjske izašlo između 200.000 i 300.000 ljudi koji su uzvikivali “Lopovi” i “Ostavke”.

U Bukureštu su izbili sukobi kada je jedna grupa demonstranata počela bocama, kamenjem i svime što im je došlo pod ruku gađati policajce, koji su odgovorili suzavcem.

Prema procjenama policije, u Bukureštu se okupilo više od 100.000 demonstranata. Tražili su ostavku socijademokratske vlade, koja je na vlasti manje od mjesec dana.

Prije dva dana prosvjednicima se pridružio i rumunjski predsjednik, a ministar trgovine Florin Žijanu podnio je jučer ostavku zbog Uredbe rumunjske vlade o dekriminalizaciji brojnih djela, na fb profilu napisao je da podnosi ostavku iz moralnih razloga, “radi svoje djece, kako da ih pogledam u oči i što da im kažem za koju godinu”.

Rumunjska: Masovni prosvjedi protiv Vlade koja želi amnestirati zatvorenike, predsjednik države s prosvjednicima

Facebook Komentari