Orepić kreće u reorganizaciju MUP-a, kaže da je jedan od ciljeva demistifikacija i da neće ništa skrivati

Vlaho Orepić je najavio reorganizaciju MUP-a u 2017. godini, kao u poboljšati status policijskih službenika.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić održao je u srijedu konferenciju za medije na kojoj je predstavio pregled osnovnih sigurnosnih pokazatelja u 2016. godini.

“Otprilike danas je godina dana otkako smo se na sličan način sastali kada sam rekao da je jedan od ciljeva demistifikacija MUP i da ćemo imati jednu izravnu komunikaciju i nećemo ništa kriti. “, kazao je na početku.

“Kako bi u budućem razdoblju bili još uspješniji i odgovorili na sve sigurnosne izazove, moramo ojačati operativne kapacitete i reorganizirati MUP, što će se dogoditi ove godine. Idemo u smjeru da dobijemo operativniji i da imamo racionalniji sustav. Na taj način ćemo pojačati interventnu sposobnost policije. S reorganizacijom krim policije i jednim dijelom MUP-a krećemo odmah, ostatak će se reorganizirati tijekom godine”, najavio je.

“Potrebno je osigurati veću vidljivost policije i poboljšati status policijskih službenika”, dodao je.

“Sigurnost je posljedica načina života. Poštivanje i čuvanje vlastitog i tuđeg dostojanstva je ulaganje u vlastitu sigurnost”, kazao je kako s tom porukom ide u Sarajevo, gdje planira povećati suradnju RH i BiH. “Idemo napraviti konkretnu operativnu suradnju”, dodao je.

Najmanji broj kaznenih djela od 2000.

Nakon toga se medijima obratio ravnatelj policije Marko Srdarević.

“U 2016. imamo zabilježeno najmanje kaznenih djela od 2000. godine. Pad je zabilježen u domeni općeg i imovinskog kriminaliteta. Broj ubojstava kontinuirano pada. Lani smo imali 43 djela ubojstva i sva su razriješena. U 2016. imali smo 93 pokušaja ubojstava što je najmanji broj od 1991. godine. Broj slučajeva imovinskog kriminaliteta također je najmanji od 1991. Broj razbojništva je također u padu. Lani smo ih imali 916 što je zamjetno manje nego proteklih godina”, kazao je Srdarević.

“Jako nam je važno da turistička sezona prođe mirno i to će biti jedan od naših prioriteta u ovoj godini”, najavio je Srdarević.

Facebook Komentari