Mostovo ministarstvo reagiralo nakon što ih je kritizirao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita

Nakon što je sinoć HDZ-ov kandidat za gradonačelnika grada pod Marjanom, Andro Krstulović Opara, u emisiji Pressing izjavio da je ‘splitsko odlagalište otpada Karepovac bomba’, reagiralo je Ministrstvo zaštite okoliša i prirode kojemu je na čelu Mostovac Slaven Dobrović.

Reakciju Ministarstva zaštite okoliša i energetike prenosimo u cijelosti:

Kao što je svima poznato, i jasno propisano Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, za gospodarenje otpadom na svom području odgovorne su jedinice lokalne samouprave. Kako je Grad Split do sada gospodario otpadom, jasno pokazuje današnja situacija kao i činjenica da je Split jedan od najlošijih primjera u RH sa samo 0,04% odvojenog prikupljanja otpada dok je, podsjetimo, obaveza do 2020. godine 50% odvojenog prikupljanja.

Zbog toga je Ministarstvo bilo primorano djelovati te je u Planu gospodarenja otpadom RH određena interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Splitu za što je predviđeno 100 milijuna kuna, a u sklopu koje je uvršten i projekt sanacije Karepovca. Cilj je sanirati Karepovac i to sredstvima iz EU fondova. Preduvjet za korištenje EU fondova i za to da Karepovac može poslužiti do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, je da se odlagalište uskladi s propisima, za što je uvjet obrada miješanog komunalnog otpada kroz sortirnu liniju, a koja može uključivati izdvajanje reciklabilnih i opasnih tvari. Stoga je nužno realizirati projekt sanacije odlagališta otpada Karepovac na način da se pokrene sanacija dijela postojećeg odlagališta, a da se na projektom već planiranoj novoj plohi za odlaganje osigura obrada otpada.

Gospodin Krstulović Opara je prošloga tjedna na sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike upoznat s cjelokupnom situacijom i naporima koje Ministarstvo poduzima kako bi pomoglo Gradu Splitu da osigura propisno gospodarenje otpadom te kako bi se spriječio najgori mogući scenarij, a to je da Grad dođe u situaciju da do početka rada CGO-a Lećevica nema kud s otpadom.

Svjesni smo političkog trenutka i činjenice da se su pripreme i kampanje za lokalne izbore već započele, no smatramo da je istupe potrebno temeljiti na argumentiranim činjenicama, a u ovom slučaju podaci o stanju s gospodarenjem otpadom u Gradu Splitu govore sami za sebe.

Ministarstvo će, neovisno o svemu, nastaviti s planiranim aktivnostima kako bi lokalnoj samoupravi pomoglo u uspostavi propisnog sustava kakav naši građani i zaslužuju.

Share This Article