SDP propisao članarine, proporcionalno, oni s najvećim zaradama i 3.000 kuna

U sjedištu Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) održava e se u subotu sjednica Glavnog odbora SDP-a.

Predviđeno je da će se na sjednici raspraviti aktualne lokalni izbori te plan restrukturiranja stranke, koja je u financijskoj krizi, a uključuje i novi sustav članarina.

Reporter N1 domogao se prijedloga odluke o članarini i drugim oblicima materijalne potpore, koja propisuje raspon visine članarina, a koja će popodne ići na glasanje na Glavnom odboru.

One ovise o poslovima koje obavljaju u stranci, ali i izvan nje. Zastupnici će uglavnom plaćati 1.500 kuna, no kako im je zahvaljujući poreznoj reformi plaća narasla za oko tisuću kuna, to im ne bi trebao biti veći problem.

Najnižu članarinu imaju studenti, nezaposleni, članovi koji primaju minimalnu plaću i ispodprosječnu mirovinu, za koje je ona simbolična i iznosi jednu kunu.

No, za članove i članice koji iz mandata SDP-a ostvaruju mjesečni prihod veći od 20.000 kuna, neto članarina iznosi 3.000 kuna i ona je maksimalna.

Oni koji po istoj osnovi zarađuju plaćaju članarinu po sljedećim razredima:

– s plaćom od 15 do 20 tisuća dužni su izdvojiti 1.500 kuna
– s plaćom od 12,5 do 15 tisuća dužni su izdvojiti 1.200 kuna
– s plaćom od 10 do 12,5 tisuća dužni su izdvojiti 400 kuna
– s plaćom od 7,5 do 10 tisuća dužni su izdvojiti 150 kuna
– s plaćom od 4 do 7,5 tisuća dužni su izdvojiti 100 kuna
– s plaćom od 1.600 do 4.000 kuna dužni su izdvojiti 70 kuna
– s plaćom od 800 do 1.600 kuna dužni su izdvojiti 10 kuna

“Neovisno o utvrđenim iznosima član/ica SDP-a može sukladno svojim materijalnim mogućnostima uplaćivati viši iznos članarine. Razlika od iznosa koji je član dužan uplaćivati sukladno ovoj Odluci će se evidentirati kao donacija”, navodi se, uz dodatak da zbog davanja materijalne potpore nitko u SDP-u ne može ostvarivati dodatna ili posebna prava.

Facebook Komentari