Jakovina: U Yad Vashemu su ga pitali za HOS-ove ploče – Plenković: netočne, neprovjerene i neosnovane tvrdnje

Povodom gostovanja povjesničara Tvrtko Jakovine u programu N1 oglasili su se Banski dvori.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da ga prilikom posjeta Izraelu nitko nije pitao za sporne ploče HOS-a s ustaškim pozdravom Za dom spremni, no Jakovina, podsjetimo, tvrdi drugačije:

“Koliko sam ja čuo, u Yad Vashemu su ga pitali za ploče. Ne znam što je točno rekao, ali su ga pitali. Možda ne bi bilo loše da to što je rekao tamo ponovi u Hrvatskoj.”

U nastavku pročitajte reagiranje Vlade.

“Poštovani,

prenoseći gostovanje prof. Jakovine na N1 televiziji, u dijelu razgovora iznesene su netočne, neprovjerene i neosnovane tvrdnje.

Tako se u tekstu, među ostalim, navodi, citiramo: ‘Premijer Andrej Plenković izjavio je da ga prilikom posjeta Izraelu nitko nije pitao za sporne ploče HOS-a s ustaškim pozdravom Za dom spremni, no Jakovina tvrdi drugačije: “Koliko sam ja čuo, u Yad Vashemu su ga pitali za ploče. Ne znam što je točno rekao, ali su ga pitali. Možda ne bi bilo loše da to što je rekao tamo ponovi u Hrvatskoj.’

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Izrael na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, s kojim se sastao u Jeruzalemu. Tijekom boravka u Jeruzalemu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Države Izrael, čelnicom oporbe, a posjetio je i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem. Obišao je Povijesni muzej holokausta te položio vijenac u Dvorani sjećanja. Potom je obišao audio-vizualni centar te Muzej djece žrtava holokausta Yad Leyeled.

Ni tijekom službenog susreta s izraelskim premijerom, predsjednikom, čelnicom oporbe, kao ni tijekom obilaska Yad Vashema ni u jednom trenutku nije bilo pitanja o pločama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je posjet Memorijalnome centru Yad Vashem na njega ostavio snažan dojam te da iskreno suosjeća s dubokom patnjom, borbom i opstankom židovskog naroda tijekom holokausta.

„Duboko sam dirnut tragedijom i strahotama ovog najgoreg zločina protiv čovječnosti i genocida. Ovdje smo kako bismo sačuvali uspomenu na svaku od 6 milijuna žrtava za buduće naraštaje i jačali uključenost u unaprjeđivanje vrijednosti međusobnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije. Moja posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i negiranja Holokausta još je pojačana ovim dvodnevnim posjetom i sjećanjem na preko stotinu hrvatskih pravednika među narodima. Izražavam najiskrenije suosjećanje s obiteljima žrtava i židovskim narodom, u ime hrvatske Vlade, i pridružujem se glasu čovječanstva koji kaže: Nikad više!“, rekao je po završetku posjeta predsjednik Vlade Andrej Plenković.”

Share This Article