Ministrica Obuljen: Filmska djelatnost je zadnjih godina učinila jako puno. To je sve zasluga HAVC-a

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala je za N1 prvih 100 dana Vlade Andreja Plenkovića i stanje u kulturi.

“Mislim da je iza nas dosta posla. Što se tiče Ministarstva kulture, istaknula bih da su unutar proračuna za 20 posto povećana sredstva za kulturu u odnosu na prošlu godinu. Naš cilj je bio da prije Nove godine odobrimo većinu sredstava za sljedeću godinu, a to je iznimo važno, jer se godinama kasnilo – rezultati su dolazili u 3. i 4. mjesecu i bilo je nemoguće planirati projekte iz kulture”, kaže ministrica.

Za kulturu u Hrvatskoj, navela je, jako su važna dva događaja: “Prvih sto dana Vlade obilježilo je i otvaranje Zbirke Bauer u Vukovaru i dovršetak desetogodišnjeg projekta obnove kulturne baštine – Projekt Ilok- Vukovar- Vučedol. To je jedno slavlje, ja bih rekla proslava kulture koju smo imali sreću obilježiti u prvih 100 dana Vlade”.

Navela je da je riječ o projektu započetom 2006., kada je bila državna tajnica, a kojim je zamišljeno da se pokaže važnost istočne Hrvatske koja je jako stradala u ratu, ali i da se kroz ulaganje u kulturnu baštinu stvore preduvjeti za turizam, a onda posljedično i za otvaranje novih radnih mjesta.

Veliki uspjeh hrvatskog filma

Osvrnula se na i napade na HAVC, koji su obilježili početak njenog mandata.

“U mom resoru ima puno problema u različitim područjima, a područje audio-vizualnih djelatnosti ću promatrati s posebnom pažnjom. Ne smijemo zanemariti veliki uspjeh koji smo postigli u hrvatskom filmu u zadnjih osam godina od kada je uspostavljen sustav. Filmska djelatnost je zadnjih godina učinila jako puno. To je sve zasluga HAVC-a”, mišljenja je ministrica.

Razvijeno pluralno medijsko tržište

Danas je jedno od pitanja na Vladi bilo i Zakon o HRT-u. Na pitanje što znači ta inicijativa HNS-a, i priprema li Vlada svoj prijedlog za nacionalnu televiziju, ministrica je odgovorila: “Ne, to je bila jedna inicijativa iz Sabora vezano uz pitanje TV pristojbe, to nije bio prijedlog HNS-a već, mislim, Hrvatske stranke umirovljenika. Više sam puta najvila, čekamo usvajanje Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, očekuje se da će to biti doneseno najvjerojatnije do kraja ove godine, a onda ćemo pristupiti reviziji Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o HRT-u, i tome u kojem će ga dijelu biti potrebno uskladiti s Direktivom. To će biti prilika i da se urede druga područja, u kojima postoji potreba da se i to onda precizira.”

Ministrica ne dijeli mišljenje dijela javnosti da su u Hrvatskoj ugrožene medijske slobode: “Ne bih se složila s time da su medijske slobode ugrožene. Imamo jedan dobar normativan sustav vezano za medije i dosta pluralnu medijsku scenu, a određene neugodne događaje ili ekscese koji se događaju treba sankcionirati i prijavaiti, a oni koji su nadležni trebaju poduzimati korake da ih se spriječi. U globalu ne bismo mogli govoriti o nekakvoj situaciji nedostatnih sloboda već suprotno tome – imao razvijeno pluralno medijsko tržište.

Na pitanje da komentira postavljanje ploče u Jasenovcu s natpisom “Za dom spremni”, odgovorila je: “Vlada je o tome iznijela jasan stav, ne vidim da bih ja to posebno nešto komentirala.”

Facebook Komentari