Vukovarski leptirići dobili prostor i zaposlili 6 osoba za rad s djecom s teškoćama

Nakon pet godina borbe, „Vukovarski leptirići“ konačno su dobili status, prostor i šest educiranih terapeuta za rad s 60-ak djece s poteškoćama u razvoju.

Udruga je, naime, potpisala Ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te postaje Pružatelj socijalnih usluga iz psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju.

‘Godinama su naša djeca bila diskriminirana i uskraćena po svakom pitanju. Zato je ovo za nas veliki dan. Kroz Ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku postali smo pružatelj usluga i zaposlili šest mladih i obrazovanih osoba koje će raditi s djecom.

To je kruna višegodišnje borbe udruge za sustavno rješavanje problema i pomoći djeci s teškoćama u razvoju’, rekla je predsjednica udruge Viktorija Matin na konferenciji za novinare u gradskoj upravi, te izrazila nadu da će s vremenom Vukovar dobiti i Centar za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju.

“Leptirići” su dobrovoljna, nevladina, neprofitna udruga djece s poteškoćama u razvoju, njihovih roditelja, skrbnika i ostalih građana s razvijenim socijalno-humanitarnim osjećajem koja ima za cilj unaprjeđivanje medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju te kvalitete života njihovih obitelji.

Djeluje na području Vukovara, no okuplja članove iz cijele Vukovarsko – srijemske županije te susjedne Osječko-baranjske županije i trenutno broji 100 korisnika do 18 godina života.

Sve dosada njihovo djelovanje ovisilo je o donacijama i dobroj volji građana, no sada im je država konačno regulirala status i osigurala 70 tisuća kuna za plaće terapeuta. Grad Vukovar osigurao je, pak, prostor u kojem djeluju.

Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je ovime napravljen veliki iskorak, kako u pomoći djeci s teškoćama u razvoju, tako i njihovim roditeljima ili skrbnicima od kojih djeca traže 24-satni angažman.

„Tek kada razgovarate s tim roditeljima onda vidite zapravo koliko oni imaju problema i s čime se sve suočavaju svakodnevno. Drago mi je da smo pomogli toj djeci jer se radi o najranjivijima među nama“, rekao je Penava.

Grad je Leptirićima osigurao prostor veličine 230 kvadratnih metara koji ispunjava minimalne tehničke uvjete, po standardima i pravilniku za pružatelja socijalnih usluga, a druga će uz pomoć šestoro novozaposlenih od sada pružati psihosocijalnu podršku u vidu senzorne integracije, odgoja i edukacijske rehabilitacije, radne terapije i psihološke podrške, uz neurofeedback terapiju, kineziterapiju, sportsko-rekreacijske aktivnosti.

Djeci su dostupna i terapija kvantnog integriranja primitivnih refleksa laserom, Brain Gym i igraonica.

Dražen Prš/(Grad Vukovar)

Facebook Komentari