Upoznajte 13 novih poduzeća za financijske tehnologije kojima će Startup Collider pomoći za globalno tržište

Piše: Dražen Prša

PwC-ov Startup Collider pruža značajnu pomoć novim poduzećima u Europi i potiče inovacije diljem regije srednje i istočne Europe a među 13 odabranih tvrtki je i hrvatski DotMetrics.

Nakon četiri mjeseca traženja, PwC u regiji srednje i istočne Europe (PwC CEE) odabrao je 13 novih poduzeća za financijske tehnologije kojima će pomoći u ubrzanju poslovanja svojim programom Startup Collider.

Startup Collider nova je inicijativa za osnaživanje i promicanje novih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi, a u prvoj skupini sudionika usredotočena je na nova poduzeća s rješenjima za sektor financijskih usluga.

PwC nudi novim poduzećima dijeljeni prostor za rad, smještaj tijekom programa za ubrzanje poslovanja, visokokvalificirane mentore i prečac do tržišta.

Financijske tehnologije izvana preoblikuju sektor financijskih usluga.

Taj dinamični segment nalazi se na raskrižju sektora financijskih usluga i tehnološkog sektora, a obuhvaća nova poduzeća za tehnologije i nove tržišne sudionike koji nude inovacije u proizvodima i uslugama koje danas nudi sektor tradicionalnih financijskih usluga.

U PwC-ovom istraživanju Blurred lines: How FinTech is shaping Financial Services navodi se da su se sredstva za nova poduzeća za financijske tehnologije udvostručila 2015. godine i dosegla 12,2 milijarde dolara te da će ta poduzeća ugroziti više od 20% poduzeća za financijske usluge do 2020. godine.

U tom je kontekstu u rujnu 2016. PwC CEE objavio pokretanje programa za ubrzanje poslovanja Startup Collider. Nakon četiri mjeseca detaljne potrage za novim poduzećima vrijeme je da objavimo nova poduzeća koja su odabrana za našu prvu generaciju.

Jolanta Kokosinska, partner i voditelj tima za inovacije i poticaje pri PwC-u Poljska, rekla je:

„PwC-ov Startup Collider pruža značajnu pomoć novim poduzećima u Europi i potiče inovacije diljem srednje i istočne Europe. Naš program nudi cijeli niz mogućnosti: rješenja nekih novih poduzeća ugradit će se u PwC-ove usluge, dok će se druga poduzeća naći u prilici da pronađu nove kupce i partnere zahvaljujući globalnoj mreži PwC-a.”

Popis odabranih novih poduzeća: Xchanger (Poljska), Cognitum (Poljska), Claims Control (Litva), Blueopes (Mađarska), Talk Bank (Rusija), finAPI (Poljska), Autenti (Poljska), Jumbster (Poljska), Noa Tech (Poljska), Cyber Productivity (Poljska), DotMetrics (Hrvatska),Transparent Data (Poljska), Coinfirm (Poljska).

Startup Collider nova je inicijativa za osnaživanje i promicanje novih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi. Godišnji ciklus programa Startup Collider započinje tromjesečnom osnovnom obukom, tzv. Bootcamp.

Prvi je ciklus počeo 9. siječnja 2017. godine. Poduzetnici su se susreli sa stručnjacima PwC-a i nadležnim poslovnim jedinicama kako bi prikupili više informacija.

Facebook Komentari