Aleksić poručio sucima VPS-a da će pokrenuti val ustavnih tužbi ako krenu sa sramotnim presudama, a tužiteljima da ne klonu duhom

Zastupnik Snage Goran Aleksić poručio je danas tužiteljima banaka da ne klonu duhom.

PREKRŠAJNI POSTUPCI

Visoki prekršajni sud još nije odlučio kažnjavati banke, i moguće je da će ih čak na kraju i oslobađati.

Posebice je zanimljiva konstatacija VPS-a koja se odnosi na ZABU, da je banka udovoljila kriterijima ukoliko je imala definirane parametre na temelju izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju iz Narodnih novina 112/12.

Takva jedna konstatcija visokoga suda jest katastrofa za hrvatsko pravosuđe. Kao prvo, takvom konstatacijom se izravno drži lojtrice bankama u njihovoj samovolji kod određivanja parametara, drugo krše se odredbe članka 1022.

Zakona o obveznim odnosima, i treće još najgore, VPS se poziva na zakon koji uopće ne vrijedi za ugovore koji su ugovoreni prije 1. siječnja 2013. godine. Nevjerojatno je da VPS ne zna da se ZIDZPK 112/12 ne odnosi na naše ugovore i ne vrijedi za naše ugovore, izuzetno vrijedi tada unesen stavak 5. u članku 11.a, što je propisano stavkom 6. u tome članku, koji se odnosi na pravo prijevremene otplate kredita bez naknade ako banka poveća kamatnu stopu. Uistinu katastrofalno razmišljanje visokoga suda.

Neka znaju suci VPS-a da ćemo pokrenuti val ustavnih tužbi pred Ustavnim sudom i val zahtjeva za zaštitu zakonitosti pri DORH-u, ako krenu s takvim sramotnim načinom odlučivanja! Neka vide kako je Vrhovni sud prošao sa svojom revizijom! Neka im to bude primjer!

A tužiteljima poručujem – NE KLONITE DUHOM I NE ODUSTAJTE!, napisao je Aleksić na fb-u.

Ranije danas napisao je post, a odnosi se na stanje koje bi se moglo promijeniti da HDZ i MOST hoće.

Ovo sam napisao prije točno godinu dana, a nakon godinu dana stanje je potpuno isto.

Sljedeću mantru trebate naučiti napamet i znati je kad vas netko probudi u ponoć:

1. kamate u simulacijama za konverzije CHF kredita su nezakonite jer su u simulacijama povećavane odlukama banke, jer je tako ugovoreno u euro kreditima, a takva ugovorna odredba ne vrijedi (pravomoćna presuda je dokaz da ne vrijedi)

2. fiksne marže u konvertiranim CHF kreditima su nezakonite, jer su ih banke samovoljno odredile na temelju kamate i euribora ili NRS-a krajem 2013.

3. fiksna marža za konvertirane kredite može se odrediti jedino i isključivo na temelju početne kamate i početne vrijednosti Euribora (NRS ne dolazi u obzir, jer ga nije bilo u vrijeme ugovaranja kredita).

Sljedeću rečenicu pišem danas. Predloženim izmjenama ZPK koje razmatraju MOST i HDZ sve to bi se dovelo u red.

Share This Article