Psi koji uživaju u zimskim radostima – predstavljamo pasminu Aljaški malamut

Piše: Darija Vukres

Aljaški malamuti su veoma prijateljski naklonjeni prema ljudima i zahtijevaju puno pozornosti. Često su nazivani “velikim medvjedićima” upravo zbog toga što zahtijevaju toliko pozornosti i ljubavi od svog vlasnika.

Malamut je potomak pasa plemena Mahlemut sa gornje zapadne Aljaske. Ovi psi su bili istaknuti po jednakoj osnovi kao i njihovi ljudski kompanjoni – u radu, lovu, i životu  pored njih. Veza međusobne zavisnosti između Mahlemuta i njihovih pasa gajila je prosperitet između oboje i omogućila im da procvijetaju na negostoljubivoj zemlji oko Arktičkog kruga.

Zemlja podrijekla: SAD
Aljaški Malamut je jedan od najstarijih vučnih pasa. U kratkim crtama mogli bi ga opisati kao jakog i velikog vučnog psa. Težina im varira između 38 – 43 kg., dok visina u grebenu iznosi 62 cm za ženke i 66 cm za mužjake.

Malamut ima gustu grubu vanjsku dlaku s masnom i vunastom podlakom. Dozvoljene boje su vučja ili crno-bijela, uvijek sa svjetlijim trbuhom i svijetlom maskom. Ravnopravne su i potpuno bijela ili potpuno crna boja, te kombinacija crvenkasto smeđe ili bež boje s bijelom. Ne zahtijeva često četkanje, a učestalije češljanje grubim češljem je nužno prilikom linjanja. Zahtijeva strožiji pristup prilikom dresure, ali i puno fizičke aktivnosti (barem jedan sat naporne vježbe dnevno).

Aljaški malamuti su veoma prijateljski naklonjeni prema ljudima i zahtijevaju puno pozornosti. Često su nazivani “velikim medvjedićima” upravo zbog toga što zahtijevaju toliko pozornosti i ljubavi od svog vlasnika. No, ako živi u obiteljskom domu neće gledati samo jednu osobu kao “vođu čopora” već ce jednako biti privržen svim članovima. Malamut je vrlo inteligentna, no isto tako i tvrdoglava pasmina. Nije preporučen početnicima, zato sto cesto dolazi do pogrešaka u odgoju koje je kasnije teško otkloniti, osim ako stvarno znate sto radite. Pasmina se ipak da trenirati usprkos tvrdoglavosti. Često se govori da je aljaškog malamuta lako naučiti du učini jednu ili dvije stvari, zato sto su prilično inteligentni i brzo uče nove zapovijedi. Međutim, ako se od njih traži da neprekidno ponavljaju jednu te istu stvar, možete naići na otpor upravo zbog tvrdoglavosti i činjenice da im zadatci brzo dosade.

2016-Alaskan-Malamute-Dog alaskan-malamute-stud-kc-pedigree-champion-line-5651b17148553 Four_Phases_of_Epileptic_Seizures_in_Malamutes

Facebook Komentari