Dodik bijesan zbog sankcija: Tražim od Crnadka da veleposlanicu SAD-a proglasi personom non gratom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se u srijedu javnosti povodom sankcija koje su protiv njega uvele Sjedinjene Američke Države (SAD).

“Od studenog u SAD-u govore neki drugi ljudi. Nisam iznenađen ovim potezom jer sam za posljednjih 10 godina čuo toliko prijetnji odlazeće garniture da sam znao da će ih realizirati u svojm povlačenju. Ja sam i dalje politički aktivan i zato je uslijedila odmazda, a vjerojatno je ne bi bilo da nisam pozvan na inauguraciju od mojih bliskih prijatelja, dolazeće garniture. Takav kukavički potez sliči na one koji vode politku sile, a ne pravde”, kazao je na početku obraćanja Dodik.

”Odlazeća administracija, ti isfrustrirani likovi, su iskreirali monstruma, neuspješnog da preživi – naravno to je BiH. Imamo razloge da pitamo odlazeću administraciju zašto su uništili projekt koji su sami kreirali”.

”Je li u kreiranju odluke bilo i domaćih šaptača veoma će brzo izaći na vidjelo. Čuo sam neke nestrpljive koji čekaju da ponudim ostavku. Mogu im poručiti da sam izabran voljom naroda, a ne odlazeće američke administracije. Ako je netko mislio da će ovom odlukom utjecati na moje politčke stavove grdno se vara”, rekao je Dodik.

”SAD nema neku izrazitu politku prema ovom dijelu svijeta, ali je poznato da su te politike kreirali sami ambasadori. Gospođa Maureen Cormack, američka veleposlanica, snosi odgovornost za ovaj potez prije odlaska njezinih šefova. Ona je neprijatelj RS”, kazao je Dodik.

”Tražim od Crnadka da ju proglasi ‘personom non gratom’. Očekujem da je nova administracija povuče iz BiH i kazneno goni zbog miješanja u unutarnje stvari drugih zemalja. Kršila je međunarodno pravo ali je kršila i Daytonski sporazum. Masovno je kršila Ustav BiH miješajući se u odlučivanje i rad organa. Visokog predstavnika je pretvorila u svog vlastitog poltrona”, kazao je Dodik.

VIDEO Američka veleposlanica u BiH objašnjava zašto je Dodik pod sankcijama te zemlje i što to znači

”U svakom slučaju ostajem posvećen radu u skladu s Ustavom RS i Daytonskim sporazumom, a odbacujem duh Daytona kakvog je promovirala odlazeća administracija. Zbog miješanja u unutrašnje stvari ja sam postao problem. Nije mi žao, čak mi je drago. Nisam spreman za osobni komoditet da podredim interes Srba bilo kakvom svom interesu. Za građane RS ovo ne znači ništa, to neće učiniti nikakve promjene za njih. Većina ljudi u RS je iritirana ovakvim odlukama gospođe Cormack. Moji stavovi će biti još jasniji”, rekao je Dodik.

”Znao sam da neki pojedinci mogu biti loši kao gospođa Cormack, ali nisam bio od onih koji nisu poštovali SAD i vjerovao sam da će SAD uvijek naći nit poštenja prema svima. To moje očekivanje nije promijenjeno. Očekujem da Cromack ubrzo ode i da se više nikad ne vrati. Očekujem da s novim veleposlanikom imamo uspješnu suradnju. Želim poštivanje Daytona onako kako je on napisan”, rekao je Dodik.

”Želim zahvaliti za vrlo vjernu interpretaciju Lavrovu koji je kazao da RS ne ruši svoju poziciju. Prihvaćam BiH onako kako je kreirana u Daytonu. Želim ohrabriti one koji smatraju da Dodik časno radi svoj posao. Nikada se nisam ogriješio ni u jedan zakon, a pogotovo Ustav RS-a. Ovo je dokaz da sam bio u pravu”, zaključio je Milorad Dodik.

Podsjetimo, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack potvrdila je sinoć da su SAD uvele sankcije Dodiku zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma.

Da su Dodiku uvedene sankcije SAD potvrđeno je i na službenim stranicama Ureda za kontrolu stranih sredstava (OFAC) i Ministarstva financija SAD-a.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teroririju SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Državljanima SAD-a također su zabranjene sve transakcije koje uključuju Dodika. Takvu odluku nametnuo je Ured za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva financija uz konzultacije sa State Departmentom.

Vijest o sankcijama u srijedu je našla mjesto na naslovnicama svih dnevnih listova u susjednoj BiH koji ocjenjuju kako je riječ o postupku koji može imati dalekosežne posljedice.

“Dodik na crnoj listi SAD”, veliki je naslov pod kojim sarajevski “Dnevni avaz” prenosi kako je, uz zamrzavanje imovine, Dodiku zabranjeno i putovanje u SAD, dok “Oslobođenje” konstatira kako je Dodik “napokon” dospio na popis sankcioniranih osoba nakon što je godinama nekažnjeno radio što god je htio.

U prvim reakcijama koje prenose ovi listovi ocjenjuje se kako će odluka iz Washingtona imati ozbiljne posljedice po samog Dodika, ali i po ukupne odnose u BiH i razvoj događaja u budućnosti.

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije Miloradu Dodiku, evo što više ne smije

Facebook Komentari