Leaković: Članice i članovi Novog sindikata u SDP-u s prezirom osuđuju zastrašivanje i napade na članove sindikata

Karolina Leaković, sindikalna povjerenica Novog sindikata zaposlenih u SDP-u, priopćenjem se oglasila o, kako tvrdi, napadima na članove sindikata. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
‘Dok očekuju zatraženi sastanak s predstavnicima poslodavca, članice i članovi Novog sindikata u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske s prezirom osuđuju zastrašivanje i napade na članove sindikata, sindikalno organiziranje i njegova načela, koji se provode na društvenim mrežama i u nekim masovnim medijima.
Svjesni smo da je cilj takvih napada spriječiti da se naše kolegice i kolege priključe sindikatu, što je jedno od njihovih temeljnih prava. Prava na rad, na jednaku plaću za jednak rad i stupanje u sindikat sadržaj su čuvenog članka 23 Opće deklaracije o pravima čovjeka, usvojene u Ujedinjenim narodima 1948. godine. Ustav Republike Hrvatske “svakome jamči pravo na slobodno udruživanje radi (…) zauzimanja za socijalna, gospodarska, politička, nacionalna, kulturna ili druga uvjerenja i ciljeve. Radi toga svatko može slobodno osnivati sindikate” (čl. 43). Žalosno je da danas moramo podsjećati da “radi zaštite svojih gospodarskih i socijalnih interesa, svi zaposleni imaju pravo osnivati sindikate i slobodno u njih stupati” (Ustav, čl. 60). Posebno nam je žao da na to moramo podsjećati i neke naše drugarice i drugove, članice i članove SDP-a. Pravo na sindikalno organiziranje u ustave modernih država nije ušlo slučajno. Kao i druga radnička prava, ono je rezultat dugotrajne borbe socijaldemokratskih stranaka, rame uz rame sa sindikatima, za bolji društveni i ekonomski položaj radnika. Jednom i nastale kao “političko krilo” sindikalnog pokreta, mnoge socijaldemokratske stranke su kroz povijest gubile i ponovno pronalazile tu svoju temeljnu svrhu, ali rijetko su tako otvoreno napadale sindikalno organiziranje, kao što to danas čine jadni internetski nasilnici. “Pogledajte što će vam se dogoditi ako se učlanite u sindikat” – govore oportunisti na društvenim mrežama.
“Pogledajte što će se dogoditi SDP-u ako nastavi voditi politiku u korist radnika” – prijete glasnogovornici krupnog kapitala u pojedinim medijima. Uz zastrašivanje sindikata, medijskim napadima se pokušava zaustaviti okretanje stranke suradnji sa sindikatima, za koju se opredijelilo novo rukovodstvo. To su oni isti mediji i oni isti komesari politike “prljavog restrukturiranja” rada, radničkih prava i javnih usluga — ali i medija i novinarstva — u korist privatnih banaka, “tržišta” i kapitala. Oni koji su još prošle godine ekstatično slavili ustoličenje anonimnog menadžera od strane radikalne desnice, još jučer pošto-poto branili sukobljene interese za privatizaciju HEP-a, danas klevetama napadaju sindikalno organiziranje radnika u SDP-u. Radi se o njihovom paničnom strahu da se ta velika stranka doista vrati komunikaciji i suradnji sa sindikatima, kao što je predsjednik SDP-a najavio. “Mi trebamo redefinirati naše politike u skladu sa stvarnom društvenom pravednošću. Mi ne možemo biti stranka elite ni stranka kapitala, nego stranka rada i radništva”, rekao je Davor Bernardić. “U odnosu na dosadašnju politiku skretanje ulijevo je dijelom potrebno u ekonomiji, jer smo u upravo u tome izgubili dio socijaldemokratskog identiteta”, riječi su predsjednika SDP-a kakve zabrinjavaju vladajuću politiku koja uređuje tajkunska glasila. Radi se o već viđenom pokušaju medijskog discipliniranja članova i politike SDP-a u uske koordinate određene politikom radikalne štednje za radnike, umirovljenike i nezaposlene, a poreznim olakšicama i ponudama privatizacije zajedničkih dobara za one imućnije.
Mi, članovi Novog sindikata u SDP-u se ne stidimo svojih stavova i svoga rada. Nismo zbunjeni pravom svih radnika na zaštitu svojih prava. Borimo se za radnička prava, a ne karijere i želimo vjerovati da smjena naše sindikalne povjerenice s funkcije tajnice za međunarodne odnose SDP-a nije povezana s njenim sindikalnim angažmanom.
Kada se mora štedjeti, želimo biti sigurni da se štedi na višemilijunskim iznosima za predizborne reklame i inozemne konzultante, prije nego se posegne u džep radnika i njihovih obitelji. Ne može se uštedjeti mnogo na malim stavkama. Plaće i doprinosi za radnike SDP-a 2015. godine u su iznosili 13,6 % ukupnih rashoda, ili pak nešto manje od rashoda za usluge telefona, pošte i prijevoza te uredskog materijala. Prema Zakonu o radu (čl. 150) imamo pravo na savjetovanje s poslodavcem o pravilniku o radu, politici zapošljavanja i otkaza, promjenama u organizaciji i načinu rada te drugim odlukama važnim za položaj radnika. Sigurni smo da radnici u SDP-u mogu doprinijeti da te odluke budu kvalitetnije, na dobrobit uspješne provedbe politike SDP-a, a ne na štetu radnika u fotokopiraonici, vozača, naših stručnih suradnika na županijskom terenu, kao i onih zaduženih za komunikaciju. Umjesto neprijateljskih “restrukturiranja” i “reformi” poduzetničke desnice, radnike inače treba pitati za mišljenje i ohrabriti da podijele svoje iskustvo. Ako ikome – njima je najviše stalo da organizacije, poduzeća i javne službe u kojima rade budu uspješnije. Za one koji to ne znaju ili im smeta – to je pristup političke ljevice, kao i sindikata.
Za nas su svi radnici jednaki i svi su dobrodošli u sindikat! Ciljevi našeg rada su zaštita i poboljšanje položaja svih radnika, a to su ciljevi i naše stranke u kojoj radimo i s kojom se zajedno politički borimo!
Solidarno,
Karolina Leaković, sindikalna povjerenica Novog sindikata, uime članica i članova Novog sindikata zaposlenih u SDP-u’, piše u priopćenju.
Facebook Komentari